Megmutatkozott a műtárgypiac ereje

Százmillió forint felett kelt el egy külföldi gyűjteményből hazatért Aba-Novák-festmény és Márffy Ödön egyik tájképe, de életműrekordok is születtek a Kieselbach Galéria kedd esti tavaszi árverésén a Budapest Marriott Hotelben.

Magyar Nemzet
2022. 05. 25. 18:00
MÁRFFY Ödön
A Kieselbach Galéria 68. tavaszi aukciója Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 235 művet felvonultató aukciós anyag tételei közül a modern magyar festészet egyik legszebb tájképe, Márffy Ödön Zebegény, Lelátás műteremből című fauve-os főműve kelt el a legmagasabb áron, 160 millió forintért, a második legdrágább festmény Aba-Novák Vilmos Róma melletti kisváros (Subiaco) című műve lett 120 millió forintos leütéssel – közölte az MTI tudósítójával az árverés után Kieselbach Tamás galériavezető.
Magas árat ért el Vaszary János 1933 körül készült Parkban című alkotása is, amely 95 millió forintért, míg Perlrott Csaba Vilmos műtermi csendélete 90 millióért talált gazdára. Mindkét múzeumi rangú festmény kikiáltási ára 65 millió forint volt.
Több kisebb aukciós rekord is született, a piac általános ereje megmutatkozott, sok mindent vittek el nagyon jó áron– foglalta össze a tapasztalatokat Kieselbach Tamás. 
 

Csaknem százmillióért kelt el Vaszary János Parkban című festménye. Fotó: Kovács Tamás

Aukciós rekordnak számít az életművön belül is Anna Margit Vetkőző önarcképének 30 millió forintos leütése. Ez a festő egyik főműve, amely annak idején a család tulajdonában volt. Életműrekordot ért él Schadl János Emberek, legyetek tiszták! című 1923-as képe, 65 millió forintos leütéssel, és messze az eddigiek felett kelt el Pál István csendélete 44 millióért. A női festők között is magas árat fizettek Bélaváry Alice Harmónia (Csillagok között) című alkotásáért, amely kikiáltási árának duplájáért 24 millió forintért talált gazdára.
Szabó Vladimir háború előtti fanyar, ironikus műve, az Istentől elhagyatott táj 60 millió forintos leütési árával szintén az életműrekord közelében járt, úgy mint Klie Zoltán Párizsi pályaudvara, amely 50 millióért talált gazdára. 
Galimberti Sándor A város dinamikája című óbudai részletére 50 millió forintig folytatódott a licit, Battyány Gyula Virágok (Életfa) 1930-as festménye 44 millió forintos árat ért el.  
A műtárgypiac erejét mutatja az is, hogy az online térnek köszönhetően a különleges művekért egyre többen licitálnak külföldről is, és az a tendencia látható, hogy növekszik a balatoni és budapesti tájképek iránti érdeklődés – állította a galériavezető.


 Borítókép: Márffy Ödön Zebegényi téglagyár (Zebegény, Lelátás a műteremből) (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.