Pályázatot írt ki az NKA a Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat programjainak támogatására

Az NKA Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma nyílt pályázatot hirdet a Kárpát-medencei Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat magyarországi színhelyein megvalósuló tevékenységek támogatására.

Magyar Nemzet
Forrás: Kultúra.hu2022. 05. 30. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kultúrpajta- és Tündérkert-hálózat programnak a Kárpát-medence sajátos tájképét meghatározó, jellegzetes épületei, a pajták, tárolók és kertek szolgáltatnak helyszínt. Az NKA Magyar Géniusz Program célja a portákhoz kapcsolódó törekvéseknek és eseményeknek egy közös kulturális hálózattá szervezése, illetve a már meglévő és működő pajtákban zajló kulturális programok összehangolása.

A program abban nyújt támogatást, hogy ezek a helyek mind helyi, mind pedig regionális szinten közösségépítő és -formáló szerepet tölthessenek be. A pajták így olyan kulturális élettérré válnak, ahol folyamatosan van arra lehetőség, hogy kiállítások, tematikus bemutatók, szakmai előadások és beszélgetések valósuljanak meg.

A program a népi építészeti örökségvédelem szerepét is betölti, hiszen hozzájárul a hagyományos faluképek megőrzéséhez, és azok sajátos értékére hívja fel a figyelmet.

Kiemelt cél, hogy a kultúrpajtákat összekapcsolja a Tündérkert-mozgalommal.

A generációkon átívelő, hagyományokat mentő és gyűjtő Tündérkertek program célja az őshonos gyümölcsfák visszaköltöztetése eredeti élőhelyükre, a kertekbe, mivel a fák ápolása és gondozása a továbbörökítés és visszatanulás szempontjából nélkülözhetetlen.

A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 400 millió forint, az igényelhető támogatás összege pályázatonként maximum 10 millió forint.

Pályázatot benyújtani az NKA portálján keresztül 2022. június 29-én éjfélig lehet. A felhívás, valamint a pályázattal kapcsolatos további információk elérhetőek az NKA honlapján.

Borítókép: Kovács Gyula, a Tündérkert-mozgalom megalapítója (Fotó: Agrárágazat.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.