Budapesten az Azok a rockzenészek

Szalay Zoltán életművéből nyolcvan könnyűzenei témájú fotó látható azon a kiállításon, amely a Hangfoglaló program Magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja révén június 30-tól az Óbudai Társaskör Pincegalériájában lesz megtekinthető. Az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című tárlatot Debreczeni Ferenc, az Omega dobosa nyitja meg.

Magyar Nemzet
2022. 06. 22. 20:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NKA Hangfoglaló program Magyar könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogramja harmadik alkalommal szervez rocktörténeti fotókiállítást. Először Somló Tamás saját készítésű képeiből állítottak össze tárlatot, ami a budapesti Akvárium Klub mellett Debrecenben és Szentendrén is látható volt. Vértes György fotóiból 2020-ban született kiállítás, ami a pandémia okozta kényszerszünet ellenére kilenc városba juthatott el, majd az idén februári, budapesti utolsó bemutató után a képek három, könnyűzenei oktatási intézménybe kerültek, hogy a tantermeket és a folyosókat díszítsék. Az alprogram működtetői úgy döntöttek, hogy 2022-ben az öt évvel ezelőtt elhunyt Szalay Zoltán képeiből válogatnak könnyűzenei témájú fotókat, így született meg az Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket című, nyolcvan képből álló összeállítás.

Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj, és akkor jó kép születik! vallotta Szalay Zoltán (1935–2017) Pulitzer-emlékdíjas és Táncsics-díjas fotográfus, aki elindítója és három évtizeden keresztül rendezője volt a Magyar Sajtófotó Pályázatnak és Kiállításnak.

Szalay Zoltán 1981-ben. Fotó: Archívum

Szalay Zoltán 1954-ben kezdte a pályáját, harminc éven át dolgozott a Rádió és Televízió Újságnak, illesztve fotózott a Tükör és az Új Tükör újságoknak is. Megalapítója és vezetője volt a Magyar Hírlap, a Kurír és a Blikk fotórovatainak, miközben a Kaposvári Egyetemen és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskoláján is tanított. Talán nem túlzás azt állítani, hogy fotósgenerációk nőttek fel a keze alatt. Életművéből néhány évvel ezelőtt Azok a hatvanas, hetvenes évek, illetve Azok a nyolcvanas, kilencvenes évek címmel jelentek meg fotóalbumok Parti Nagy Lajos képmelléírásaival.

Az Azok a rockzenészek című kiállítás Szalay Zoltán 1959 és 1989 közötti fotóiból vonultat fel nyolcvan darabot. A válogatásban helyet kaptak a könnyűzene hátterében dolgozók éppúgy, mint a rajongók, a legendás helyszínek, és bizony azok a zenészek és énekesek is, akik a maguk idején „sztárnak” számítottak, ma viszont már kevesebben emlékeznek rájuk.

A kiállítás érdekessége, hogy az Illés együttesről húsz év különbséggel, az Omegáról és Zoránról pedig negyedszázad eltéréssel készült képeket is bemutat. Egyedülálló különlegességek azok a fotók, amelyek a Magyar Rádió stúdióiban készültek Koncz Zsuzsáról, Máté Péterről, Tolcsvay Béláról, Tolcsvay Lászlóról és a trióról, a Kaláka együttesről a Kócbabák vokálegyüttesről, és azok is, amelyek a Sándor Pál által 1972-ben rendezett Add a kezed című film forgatásán készültek az Illés-együttes tagjairól.

Az Omega együttes 1976-ban: Debreczeni Ferenc, Kóbor János és Mihály Tamás, mögöttük Molnár György és Benkő László.    Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Azok a rockzenészek – Ahogyan Szalay Zoltán látta őket kiállítással első alkalommal Szolnokon találkozhatott a közönség, ahonnan Budapestre, az Óbudai Társaskör Pincegalériájába érkezik az anyag. A Szalay Zoltán képeiből válogató tárlatot 2022. június 30-án 16 órakor a jó néhány fotón feltűnő Debreczeni Ferenc, Kossuth- és Liszt-díjas zenész, az Omega dobosa nyitja meg László Ágnes újságíró, a fotós özvegyének társaságában. Az egy hónapon keresztül megtekinthető kiállítás első látogatóit Vass Lajos, az Óbudai Társaskör igazgatója is köszönti. A nemcsak a helyszínen, de a poptortenetiemlekpont.hu weboldalon is elérhető fotókat Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója válogatta.

Borítókép: Erkel Színház, a Táncdalfesztivál döntője. Az Illés-együttes: Szörényi Szabolcs, Szörényi Levente, Bródy János, mögöttük Illés Lajos és Pásztory Zoltán (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.