Dzsessz, Balaton, nyáresték, bor

Tízéves lett a Paloznaki Jazzpiknik, az igényes zenék és borok Balaton-felvidéki fesztiválja. Az eddigi kilenchez hasonlóan, idén is világsztárokkal várják a dzsessz, a funk, a soul, az R&B kedvelőit, valamint új magyar felfedezettek is színpadra állnak.

Pásztor D. Attila
2022. 06. 01. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valde Orsolya fesztiváligazgató nagy ünneplést ígért a 10. jazzpiknikre.

– Le tudtuk porolni a dzsesszt, megmutattuk a közönségnek, milyen színes, sokarcú zenei műfaj ez, amit csillagos ég alatt, borozgatás közben hallgathatunk – mondta, hozzátéve: akik a dzsessz szó hallatán a rádiót másik állomásra állították, ma már szívesen hallgatják a nehezebben emészthető muzsikákat.

A fesztiváligazgató szerint az a titok, hogy az eltelt évtized alatt megtanulták a közönség dinamikáját, hogy kicsit csalogatni kell őket.

– Ennek szellemében dzsesszközeli előadókat is meghívtunk a nagyszínpadra, népszerű nemzetközi sztárokat – fogalmazott Valde Orsolya, majd bemutatta a külföldi fellépőket.

Richard Bona és Alfredo Roudriguez nyitja a fesztivált. Quincy Jones hozta össze a duót, amelyik azóta is sikeres. Emeli Sandé 2012-ben aratta első nagy sikereit soul és R&B dalaival.

– Észrevettük, hogy akik 10 évvel ezelőtt családdal jöttek, azoknak már a gyerekei látogatnak el hozzánk – jegyezte meg a fesztiváligazgató, aki kifejtette: hidat kell képezni a tízéves és a nagyszülői korosztály között. Emeli Sandé pedig az a művész, aki minden generációt képes megszólítani.

A nyolcvanas, kilencvenes évek leghíresebb angol énekesnője, Lisa Stansfield négy éve adta ki legújabb lemezét, s tért vissza a popszcénába. A jazzpikniken új dalaival is megismerkedhetünk.

A szupersztár hiphop csapat, a Stereo MC’s képviseli a szervezők önmaguknak megengedte szabadságot.

– Minden napot valami nagy bulival szeretünk zárni, olyannal, amelyiken mindenki ottmarad és táncol – érvelt Valde Orsolya a Stereo MC’s meghívása mellett.

 

Tavaly Covid-betegség miatt elmaradt, idén azonban lesz Earth, Wind & Fire Experience koncert. A legendás funkycsapatban az eredeti tagok mellett a Power of Tower muzsikusai zenélnek.

A nagyszínpad záró fellépője az MF Robots. Zenéjük eklektikus egyedi keveréke a funk, elektronikus, acid jazz, smooth soul és pop stílusoknak.

A magyar fellépőket Sánta Dániel muzsikus, szervező mutatta be, személyes kedvencével, az Áron András & The Black Circle Orchestrával kezdve, majd folytatta azokkal, akik kívül esnek a dzsessz komfortzónáján, mint Solére vagy Molnár Tamás. Mellettük hallható, látható lesz az állandó fellépő Micheller Myrtill és a Pintér Tibor duó.

– A tehetséggondozás fontos a jazzpiknik életében. Régóta együttműködünk a Hangfoglaló programmal – árulta el Sánta Dániel. – Így érkezik két zenekar: a Pandóra Projekt és az Abel Marton Nagy’s Cosmos Band.

A továbbiakban a szervező elmondta: a Fülesbagoly tehetségkutató révén mutatkozik be az Ineffable zenekar. Új partnerük a Művészetek Palotája. A Müpa Jazz Showcase lehetőségbörzéjén látták az Ocsovay Damján Triót, ami annyira megtetszett, hogy azonnal meghívták.

Megszületett a fesztivál himnusza. Szepesi Mátyás, a Randon Trip menedzsere, a Fábián Juli Alapítvány kurátora, a jazzpiknik himnuszszövegének írója ismertette: Gerendás Danival kezdték el a dalszerzést. Az alapötlet Delov Jávortól való, ebből lett a refrén. Dárday Blanka és Vavra Bence énekesek a verstémákat saját maguk találták ki.

A jazzpiknik minden évben a bevételének egy részével rászorulókat támogat. Idén folytatják az Együtt az Autistákért Alapítvánnyal, illetve a Paloznak Jövőjéért Alapítvánnyal való együttműködést, továbbá kibővítik jótékonysági akcióikat a Rejtett Kincsek Down Egyesülettel és a Csodalámpa Alapítvány célkitűzéseinek támogatásával.

Borítókép: Szilárd Piano Projekt (Forrás: Paloznaki Jazzpiknik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.