Csíksomlyói passió az államalapítás ünnepén

Augusztus 20-án, a magyar államalapítás és Magyarország fővédőszentje, Szent István király tiszteletének ünnepnapján adja elő a budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Csíksomlyói passió című előadást Vidnyánszky Attila rendezésében a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.

Magyar Nemzet
2022. 08. 09. 16:17
null
Fotó: Eori Szabo Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Csíksomlyói passió című előadás a Nemzeti Színház egyik meghatározó produkciója, éppen ezért a 2017-es budapesti kőszínházi bemutató után minden évben ezzel az előadással kezdjük az évadunkat – nyilatkozta az előadásról Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház vezérigazgatója.

 A produkció a premiert követően – a rendező szavaival élve – „zarándokútra kelt”, s azóta évről évre a magyarság szakrális helyein fordul meg a társulat. 2018-ban Csíksomlyón, az összmagyarság egyik legnagyobb zarándokhelyén, 2019-ben az esztergomi bazilika előtti téren, 2021-ben pedig a debreceni református nagytemplom előtt vendégeskedett.

A Csíksomlyói passió 2021-ben a debreceni református nagytemplom előtt vendégeskedett.    Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Ebbe a sorba illeszkedik az idei augusztus 20-i előadás, amelyet a magyar államalapítás ünnepén, a 13. Kolozsvári Magyar Napok programjában láthatnak a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán.

A közönség száma és a visszajelzések évről évre megerősítenek bennünket abban, hogy ez az előadás – nem csak számunkra – több mint egy színházi produkció: a hitélmény megújítását szolgálja

– tette hozzá Vidnyánszky Attila.

Ezt támasztja alá az a kötet is, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia könyvkiadója jelentetett meg a 2018-as csíksomlyói előadásról. A kiadványban a közreműködők és a színészek tanúságtételei mellett arról az összefogásról is olvashatunk, ami a hivatásos művészeket, az előadáshoz csatlakozó, helyi néptáncosokat és a nézőket egyaránt a kereszt alatt való találkozásra hívja.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiója nem másra, mint keresztény hitünk alapjaira kérdez rá, valamint az európai kultuszközösség esélyeire hívja fel a figyelmet. 

Az alkotók egy olyan új színpadi nyelv megteremtését tűzték ki célul, melyben a bibliai történetnek a XVIII. századi ferences iskoladrámákból ismert interpretációja, valamint Szőcs Géza Passió című, 1999-ben megjelent kortárs költői átirata szerves egységet alkot a Berecz András által megszólaltatott vallásos népénekekkel és Zsuráfszky Zoltán néptánc alapú koreográfiájával, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei adnak elő.

Borítókép: Jelenet a Csíksomlyói passióból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.