időjárás 17°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Római kori hajó köt ki a Műegyetem előtt

Magyar Nemzet
2022.08.12. 21:30
Római kori hajó köt ki a Műegyetem előtt

A Duna menti, római örökséggel rendelkező településeket járja végig egy IV. századi őrhajó másolata, amelyik hétfő délelőtt köt ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnél.

Több, az EU által finanszírozott és a magyar állam által társfinanszírozott projektben vesz részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). Ezek egyike az Élő dunai limes (Living Danube Limes) elnevezésű Interreg Duna transznacionális program, tíz ország tizenkilenc partneri közreműködésével.

A projekt célja, hogy az egykori Római Birodalom határvonalaként funkcionáló Dunát összekötő útvonalként értelmezze. Ennek része a Duna menti római emlékek kutatása és kortárs hasznosítási lehetőségeinek feltárása, egy jövőbeli kulturális útvonal sarokpontjainak elhelyezése.

A program pillérei a kutatás és oktatás, a Duna menti múzeumok klaszterizációja, a fenntartható turizmus és az átélhető történelem, amelyet a Műegyetem részéről a BME Építészettörténeti és Műemlékvédelmi Tanszéke koordinál.

A projekt részeként a Friedrich Alexander Egyetem munkatársai szakemberek (régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők) segítségével elkészítették egy IV. századi római hajó másolatát, amelyet teljes életnagyságban megépítettek. 

A lusoria típusú őrhajó hossza 18 méter, szélessége 2,8 méter, a súlya pedig hat tonna. 

A hajó július 16-án indult Németországból, huszonnégy fős legénységével végighalad a Dunán a Fekete-erdőtől egészen Románia keleti határáig, összekötve a Duna menti, római örökséggel is rendelkező településeket.

Az őrhajó augusztus 15-én 11 órakor köt ki a Műegyetem előtt, a következő állomása Százhalombatta lesz.

Borítókép: A IV. századi őrhajó másolata (Forrás: Az Élő dunai limes elnevezésű Interreg Duna transznacionális program Facebook-oldala)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.