Lemondott Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója

Kedden kora délután elektronikus postán elküldött levelében értesítette lemondásáról a művelődési minisztériumot Gáspárik Attila. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatójának távozását a magyar társulat tagjai napokkal ezelőtt szóban és írásban követelték – adja hírül a Krónika online kiadása.

Magyar Nemzet
Forrás: Krónika2022. 09. 06. 17:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint a Krónika írja: gesztusával a vezérigazgató annak az áldatlan állapotnak vetett véget, amelyet az utóbbi években ő maga gerjesztett. A kollégákkal szembeni lekezelő viszonyulása miatt a Tompa Miklós Társulat színészei néhány nappal ezelőtt szóban és írásban is követelték mielőbbi távozását. A Gáspáriknak címzett levelet egyedül Henn János mint a magyar tagozat művészeinek képviselője írta alá, de elmondta: négy színész kivételével a többi művész egyetértett vele.

Gáspárik Attila 2011-ben, az RMDSZ javaslatára került a marosvásárhelyi teátrum élére. 

Első két mandátuma alatt mindkét tagozaton jelentősen nőtt az előadások és egyben a nézők száma. A színház fenntartója csak az első ciklusával volt teljesen elégedett, a második utáni értékelőn már nem kapott olyan osztályzatot, amely automatikusan egy harmadik mandátumra jogosította volna.

 Ezért versenyvizsgára kellett volna jelentkeznie, csakhogy a szaktárca folyamatosan halogatta ennek kiírását. 

Kéthavonta hosszabbították a kinevezését, a legutóbbi október 17-én jár le. Ezt valószínűleg ki is töltheti, hiszen szeptember 19-ét jelölte meg mint határidőt, de a kifutási idő vezetői tisztséget elfoglaló személyek esetében jóval hosszabb

Kilenc hónapja nincs teljes jogú vezetője az intézménynek. Két pályázat útján szerzett mandátum után harminc-, illetve hatvannapos átmeneti időszakokban vezetem az intézményt. Ilyen megbízásokkal nem lehet gördülékeny, hiteles tevékenységet szervezni

– fogalmazott Gáspárik Attila.

Demeter András államtitkár arról beszélt a Krónikának, hogy a következő vezérigazgatóra különleges feladat vár. Gáspárik utódjának legalább öt éven keresztül rendkívüli körülmények közt kell terveznie és dolgoznia: a minisztérium nekilátna a mintegy fél évszázados színházépület teljes felújításához.

Borítókép: Gáspárik Attila (Fotó: Haáz Vince)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.