Színház mindenkinek!

A Déryné program kilenc premierrel, köztük négy ősbemutatóval készül az új évadra. Két új produkciót mutat be a Déryné Társulat, míg a Barangoló alprogramnak köszönhetően hét premiert láthatnak a nézők. Változatos témákat dolgoznak fel: lesz gyilkossági nyomozás, a múlt és a jelen hétköznapi hőseivel, legendás lovagjaival lehet találkozni, és nem marad el a boldogságkeresés, az elsöprő erejű szerelmi történet sem.

2022. 09. 06. 14:21
null
Forrás: Déryné Program
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindannyian látjuk a körülöttünk zajló eseményeket, az előttünk álló évad nem lesz könnyű, de minden eddiginél fontosabb, hogy a Déryné program a kultúra egyik fontos bástyája maradjon. Büszke vagyok a 2021/22-es évad eredményeire, az együtt elért sikerekre, kívánom, hogy ugyanolyan szeretettel, alázattal és elhivatottsággal haladjunk tovább a missziónk által kijelölt úton, ahogyan az eltelt két esztendőben – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné program igazgatója az évadnyitó társulati ülésen.

A Déryné program olyan hiánypótló kezdeményezés, amely amellett, hogy összetett módon kíván támogatást nyújtani a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek, igyekszik széles körben megszólítani a magyar színházi élet részvevőit, felkarolva a kőszínházak mellett az alkotótársulásokat, a befogadó intézményeket és a kultúrafogyasztókat is.

A két éve indult program nemes célkitűzése, hogy feltámassza, felpezsdítse a vidék kulturális életét, színvonalas színházi produkciókat juttasson el az ország minél több településére, a legtávolabbi, legkisebb falvakat is beleértve. A pályakezdő drámaírókat és fiatal alkotókat, társulatokat felkaroló, egyedülálló mentori programokat biztosító Barangoló alprogram mellett az Országjárás és Vándorszínház alprogramok legfőbb célkitűzése nem változott; felejthetetlen színházi élményekkel ajándékozni meg a közönséget, örömet, szépséget és csodát vinni, értéket közvetíteni. 

Az alprogramok együtteseként további cél négyszáz településre eljutni, köztük olyan községekbe, falvakba és városokba, amelyek korábban nem vettek részt a programban. A 2021/22-es évadban összesen 742 előadás valósult meg, 367 településen, valamint csaknem nyolcvanezer néző részvételével. Az elért rendkívüli eredmények után a Déryné program folytatja küldetését: Színház mindenkinek! 

Két új bemutatóval készül tehát a Déryné Társulat a 2022/2023-as évadra. Október 5-én kezdődik Jánosi Ferenc: SZEMET SZEMÉRT című művének próbafolyamata, amelyet a Déryné program igazgatója, a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk rendez. A bemutató december 9-én lesz. A Déryné Társulathoz vendégként csatlakozik Kaszás Mihály színművész. A darab érdekessége, hogy írója, Jánosi Ferenc a Barangoló Drámaírói Műhely ösztöndíjasaként Lukácsy György mentorálásával dolgozik a dráma születésén. 

Jelenet a Balkáni gerle előadásából    Fotó: Déryné program


A társulat következő bemutatóját május 12-én tartják. Hunyady Sándor Lovagias ügy című tragikomédiáját a Győri Nemzeti Színház igazgatója, a Jászai-díjas Bakos-Kiss Gábor rendezi, a próbafolyamat március 21-én indul. A darab 1935-ben játszódik. Mi történik a lovaggal egy lovagiatlan korban? Hogyan lehet elsimítani egy kellemetlen ügyet? Beteljesülhet-e két fiatal szív között a szerelem? Hunyady Sándor legendás műve komikus helyzetekben bővelkedve ad választ a közönség számára a fenti kérdésekre.
A Barangoló alprogram keretében hét új előadást láthatnak az érdeklődők. 
Hodászi Ádám Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent címmel október elsején mutatja be a Tér12 Kulturális Egyesület a monodrámát. A mű az internettel szennyezett világot próbálja sok nevetéssel és közös játékkal érthetőbbé, élhetőbbé tenni. Kele Fodor Ákos A kóróhegedű című mesejátéka egyaránt szól felnőtteknek és gyerekeknek. A zenés bábjáték premierje október 15-én lesz az Ékszer Balett előadásában. Háy János Házasságon innen és túl című tragikomédiája élettársi kapcsolatokat boncoló kifürkészhetetlen és meglepő fordulatokkal teli színdarab. A felszínes és hűtlen emberi kapcsolatok elburjánzása, és az ebbe a tendenciába való beletörődés drámája. A Rózsa titkai című darab az Astrum Színház előadása. Mesevilág és egy elsöprő erejű szerelmi dráma különös keveréke, ami fontos gondolatokat fogalmaz meg. Bemutatóját november 18-án láthatják. A kis herceg írójának és feleségének szerelmi történetét meséli el megismerkedésüktől egészen az író haláláig, sőt még azon is túl. Egyúttal felvillantja A kis herceg örökérvényű gondolatait oly módon, hogy rávilágít, azok az író magánéletének mely aspektusaiból táplálkoztak. 

A társulat a Holdbeli csónakos előadásán   Fotó: Déryné program


Petőfi Sándor János vitéz című művét, János vitéz alakját Fekete Dávid egy mono-báb utcaszínházi produkció keretében kelti életre. Egyszemélyes előadásában bunraku japán bábok, marionettek, maszkos, kesztyűs, valamint óriásbábok segítségével eleveníti fel a klasszikus történetet. 27 fejezeten keresztül követhetjük nyomon, hogyan válik az árva szegénylegény tündérország királyává. Az előadás zenei világát egyetlenegy cselló hangjával Rozs Tamás festi az egyedi bábkollekció köré. Kacsóh Pongrác János vitéz keresztmetszet című műve zenés színházi előadás. 
A Coopera előadásában Kukorica Jancsi János vitézzé válásának kalandjait átszövi a boldogság keresésének útja, amelynek végén ott áll a kérdés: biztosan mindenkinek ugyanazt jelenti az „örök boldogság” országa? A produkció létrehozása egyben emléket állít a két szerző, Petőfi Sándor születésének 200., míg Kacsóh Pongrác 150. jubileumáról. Horváth István–Puskás Dániel Szent László, a legendák királya című zenés színházi előadása segítségével Szent László lovagkirályunk ármánykodással és csodákkal teli életébe nyerhetünk betekintést. Család, megbocsátás, hit, a csodák keresése a mindennapokban, a történet Szent László trónra kerülésének eseményeit dolgozza fel. A történelmi zenés játék középpontjában testvérével, I. Géza királlyal, és unokatestvérükkel, Salamonnal való kapcsolatuk, valamint viszályaik állnak.
A produkció különlegessége, hogy zenei világa egyedien ötvözi a kor stílusát a mai modern megoldásokkal.

Borítókép: A társulat kilenc premierrel, köztük négy ősbemutatóval készül az új évadra (Fotó: Déryné program)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.