A történeti festészet kiemelkedő alakja

Születésének 200. évfordulója alkalmából Orlai Petrics Soma festőművészre emlékeztek megújult síremlékénél a Fiumei úti sírkertben pénteken. Az eseményen beszédet mondott Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója is.

Magyar Nemzet
2022. 10. 22. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orlai Petrics Soma festőművész, a történeti festészet jeles alakja felvidéki eredetű evangélikus családban született 1882. október 22-én, anyai ágon Petőfi Sándor másod-unokatestvére. Középiskoláit Mezőberényben, Szarvason és Sopronban végezte, Pápán pedig jogi végzettséget szerzett. Tanulmányai egy részét Petőfivel és Jókaival töltötte, hatásukra írogatott is.

1846-tól festészeti tanulmányokat folytatott Bécsben Ferdinand Georg Waldmüllernél, Münchenben Wilhelm von Kaulbachnál, később pedig Rómában és Párizsban. Egy ideig Debrecenben szerzett megélhetést arcképfestésből, majd ismét Bécsben telepedett le, de a pesti állandó műtárlat megalakulása után 1855-ben Pestre költözött. 1851-től használta az Orlai nevet, de csak 1853-ban vehette fel hivatalosan. 1861-től az Országos Magyar Képzőművészeti Társulat igazgató-választmányi tagja volt olyan neves festők társaságában, mint Barabás Miklós, Zichy Jenő és Than Mór. 1880. június 4-én hunyt el Budapesten.

A pénteki megemlékezésen Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója emlékeztetett arra, hogy Orlai Petrics Soma képeivel az egész nemzetre kívánt hatni.

Kétszáz éve született nagyságaink nem egy lezárt múlt szoborszerű alakjai, hanem kortársaink. Ugyanannak a szabadságharcosai, amit ma is védünk, ugyanaz a nemzeti felhajtóerő vette rá őket arra, hogy ennek a szabadságnak a kereteit tágítsák, mint ami ma is fűt bennünket 

emelte ki a PIM főigazgatója.

 

 

 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója hangsúlyozta:

Orlai Petrics Soma nemcsak Petőfi másodunokatestvére és portréfestője volt, de korának művelt, pezsgő társasági életet élő figurája is, így ezer szállal kötődik számos, a Fiumei úti sírkertben nyugvó kortársához. Itt nyugszik többek között legjobb barátja, Toldy Ferenc, barátja, Than Mór, tanára, Barabás Miklós és példaképe, Vörösmarty Mihály.

– Mi mégis a költőóriás miatt választottuk be a mai megemlékezést idei programnaptárunkba: a Petőfi-bicentenárium miatt. A Nemzeti Örökség Intézete ugyanis kiemelten fontosnak tartja ezt az emlékévet, és az év során több rendezvényünk ennek a keretében született tette hozzá Móczár Gábor.

A NÖRI már tavaly is készült az évfordulóra: az intézmény idei naptára a Fiumei úti sírkertben nyugvó, Petőfihez kötődő személyeket, köztük Orlai Petrics Somát mutatja be – fűzte hozzá a főigazgató, aki elmondta: fontos mérföldkő volt ebben az évben a Petőfi család sírjának felújítása.

 

Borítókép: Demeter Szilárd beszédet mond a megemlékezésen (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.