időjárás 7°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Idén is átadták a Junior Prima díjat népművészet és közművelődés kategóriában

Forrás: MTI
2022.10.07. 18:33 2022.10.07. 18:43
Idén is átadták a Junior Prima díjat népművészet és közművelődés kategóriában

Tíz tehetséges fiatal, köztük néptáncművész, vászonszövő, táncpedagógus, népzenész, népi énekes, bőrműves, viseletkészítő és számadó csikós vette át a Junior Prima díjat népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten.

A zsűri a jelöltek közül Aranyos Norina, Bordás Barnabás és Számfira Máté néptáncos, táncpedagógusokat, Bajka Márta vászonszövőt, Böröcz Balázs népzenész, zenetanárt, Gubinecz Ákos népi énekes, citerás, előadóművészt, Kosina Péter számadó csikóst, Porkoláb Benedek bőrművest, Szamek Lili viseletkészítőt és Zsikó Zsuzsanna népi énekes, előadóművészt díjazta – közölte a díjat adományozó Docler cégcsoport az MTI-vel.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György alapító-tulajdonos képviseletében a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át.

A díjjal tizenkettedik alkalommal ismerték el a sikeres, fiatal koruk ellenére is példamutató szakmai munkássággal és tapasztalattal rendelkező ifjú népművelőket. 

A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti fiatalt választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotótevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A díjazottak emlékplakettet, valamint kétmillió forint pénzjutalmat kaptak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.