Ljubljanában mutatják be a Prométheusz’22 című előadást

Második állomásához érkezett a Prométheusz’22 magyar, román, szlovén és angol nyelvű koprodukciós előadás, amely az Európai Színházi Unió Katasztrófa projektje részeként valósult meg. Az előadás ljubljanai bemutatóját szombaton este 20 órától tartják az SNT Drama Ljubljana Nagytermében Tompa Gábor rendezésében, majd október 16. és 22. között további hat alkalommal szerepel még műsoron.

Magyar Nemzet
2022. 10. 13. 20:32
null
Fotó: Biró István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója.
Az előadás kolozsvári premierjét a 2021/2022-es évad végén, július 1-én láthatta a közönség.

Bátran állíthatjuk, az utóbbi időben kevés ennél jobb, mélyebben ható előadást láttunk a kolozsvári színházban. Különlegességnek számít a sok nemzetiségű színészcsapat, amely a próbafolyamat során kiválóan egymásra hangolódott. A látványelemek, a hangeffektusok, a zene hangsúlyozza az előadás mondanivalóját, a gyorsan pörgő események magával ragadják a nézőket is. Ugyanakkor nagyszerű színészek öltik magukra a darab alakjainak személyiségét, a Prométheuszt játszó szlovén Igor Samobor remekül, mély átéléssel alakítja a főszerepet

– írta a bemutató után Nánó Csaba.
A kolozsvári közönség legközelebb november 26-án, szombaton este 19 órától tekintheti meg a darabot az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

Az előadásban Igor Samobor, Domen Novak, Eva Jesenovec (SNT Drama Ljubljana), Catalina Mihai, Florin Aioane, Ecaterina Lupu, Mirela Pana, Dana Dumitrescu (Konstancai Állami Színház), Viola Gábor, Dimény Áron, Kiss Tamás, Pethő Anikó, Román Eszter, Bogdán Zsolt, Vindis Andrea, Kántor Melinda (Kolozsvári Állami Magyar Színház) lép színpadra.

Az előadás létrehozásában közreműködott Erwin Șimșensohn (a rendező munkatársa), Carmencita Brojboiu (díszletelemek és jelmezek), Vasile Șirli (zeneszerző), Kali Ágnes (dramaturg), Sinkó Ferenc (koreográfus), Radu Daniel (videóművész), valamint Bocskai Gyopár (látványtervező asszisztens).
Az előadást 2023 januárjában Konstancán is bemutatják, illetve részt vesz majd 2023 februárjában Portóban a São João Nemzeti Színház és az Európai Színházi Unió által szervezett Finisterra Fesztiválon is.

Borítókép: Jelenet az előadásból (Fotó: Biró István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.