Magyar siker a katowicei nemzetközi bábfesztiválon

Varga Bori, a Mesebolt Bábszínház művésze érdemelte ki a legjobb színésznőnek járó díjat a katowicei nemzetközi bábfesztiválon – áll a Mesebolt Bábszínház sajtóközleményében.

Forrás: Mesebolt Bábszínház2022. 10. 06. 13:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy év szünet után 2022. szeptember 28-a és október 1-je között 14. alkalommal rendezték meg a „Katowice – Dzieciom”, azaz „Katowice a gyermekekért” elnevezésű Nemzetközi Bábszínházi Fesztivált.

A rendezvény fő célja, hogy a színházi előadásokon és a kísérőrendezvényeken való aktív részvétellel fejlessze a gyermekek és serdülők kritikai érzékét, kialakítsa a művészet tudatos befogadásának képességét. Az idei találkozó központi gondolata a generációk közötti kapcsolatok építése volt. 

A találkozón 4 nap alatt 5 ország 12 színházának 14 gyermekelőadását láthatta a közönség. A versenyprogramba bekerült produkciókat szakmai zsűri választotta ki 50 előadás közül. A lengyel színházak mellett Németországból, Szlovéniából Litvániából érkezett egy-egy társulat. Magyarországot a szombathelyi Mesebolt Bábszínház képviselte – írják.

A Mesebolt Michael Ende: Lenka és a tündér című művéből készült szólójátékával kapott meghívást. (Bábszínpadra írta és rendezte: Veres András, tervező: Rumi Zsófi, zene: Kiss Dávid.)

A történet egy örökké érvényes problémát jár körül: a szülő–gyermek konfliktust. Lenka egy tündér segítségével arra a varázslatos képességre tesz szert, hogy bármikor lekicsinyítheti a neki ellentmondó szüleit. 

Ez, az egyébként rengeteg mókás, abszurd helyzetet generáló szituáció már önmagában jellegzetesen modern problémát vet fel: vajon lehetséges a valóság átalakítása, megváltoztatása, a nekünk megfelelő formára? És bár a forma modern (a kortárs bábszínház technikái segítségével elevenedik meg Lenka és a tündér története), a közönség megszólítása a legősibb közlési formához, a közvetlen mesemondáshoz nyúl vissza. 

Az egyszemélyes előadásban Varga Bori meséli, játssza, értelmezi a történetet folyamatos párbeszédben a közönséggel. Ez alatt nem álinterakció, tapsoltatás, kiabáltatás értendő, hanem a cselekmény időről időre való értelmezése, elemzése, Lenka cselekedeteinek értékelése. 

Forrás: Mesebolt Bábszínház

Ilyen módon a nézők részesei lehetnek ennek a különös, belső utazásnak, melynek során szembesülünk azzal, hogy a „felnőttséget” is meg kell tanulni, és hogy a család az az egység, amelyben egy gyermek biztonságosan elsajátíthatja a megfelelő viselkedési formákat, és a saját biztonsága érdekében létező szabályokat. 

Az előadásban szinte percenként történnek csodák. De a legnagyobb „csoda” az, hogy szülő és gyerek megérti a másik motivációját, érzelmeit, szándékait. Michael Ende meséje elsősorban empátiára, a másik megértésére tanít.

A színésznőnek nem volt könnyű dolga. Az előadást magyarul játszotta lengyel gyerekeknek, köztük sok siketnéma apróságnak. Bár a megértést segítette egy lengyel színésznő, illetve egy jeltolmács, akik a produkció több pontján röviden ismertették a soron következő jelenetek történéseit, a nyelvi korlátokat játékával kellett és sikerült is teljes egészében leküzdenie. A közönséget és a szakmai zsűri tagjait is lenyűgözte a játéka.

A közleményből kiderül, hogy

alakításért Varga Bori elnyerte a fesztivál egyik fődíját, a legjobb színésznőnek járó elismerést.

Varga Bori 2018-ban végzett a Kaposvári Egyetem színművész szakán, azóta a Mesebolt Bábszínház társulatának tagja. 

A Mesebolt Bábszínház második alkalommal vett részt a Dél-Lengyelországban megrendezett Nemzetközi Bábszínházi Fesztiválon. 2018-ban, az előző, 13. találkozón a Batu-tá kalandjai című előadásuk (író-rendező: Kovács Géza, tervező: Majoros Gyula, zene: Kiss Dávid, játssza: Kőmíves Csongor) elnyerte Katowice város polgármesterének különdíját a bábművészet tradícióinak megőrzéséért, a hagyományos bábjáték eszközeivel kortárs problémák megfogalmazásáért.

Borítókép: fesztiválsiker Katowicében (Forrás: Facebook/Mesebolt Bábszínház)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.