időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo
Bemutatták Kodolányi Gyula új verseskötetét

A versből nem kell sok, csak jó legyen

Bényei Adrienn
2022.11.26. 10:57 2022.11.26. 11:16
A versből nem kell sok, csak jó legyen

Kodolányi Gyula 80. születésnapjára kiadott új verseskönyvének bemutatóját tartották csütörtök este a Lónyay–Hatvany-villában. A Batthyány Lajos Alapítvány és a Nap Kiadó közös rendezvényén köszöntötték a Kossuth- és Prima Primissima díjas költőt, bemutatták a Szabadulószoba, félelem nélkül című kötetét és egy beszélgetés részeként életútját is megismerhették a könyvbemutató résztvevői.

Az este folyamán elhangzott, de a kötet elején is olvashatjuk a költő olvasóihoz írt soraiban, hogy az utolsó tíz év versein kívül három máig folytatódó versciklusba tartozó verseit is közli a kötetben. Ezek az Üzenetek W. Sh.-től, az Archaikus töredékek és a Sejtelmek. A filozofikus alkatú költő egyik nagy ihletője Shakespeare, akinek szonettjei különös hatást gyakoroltak rá. 

Gondolatisága, sejtelmes hangulatai egy nagy költői fegyelmet követelő formában nyerték el alakjukat, ahogyan ez az intellektualitás határozza meg újabb költeményeit is.

 A rendezvény elején Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó vezetője köszöntötte az ünnepeltet, majd átadta a Nap borát, amely a kiadó minden születésnapos alkotójának jár. Ezután Gróh Gáspár ­Pethő Sándor-díjas irodalomtörténész, aki Kodolányi Gyulától vette át 2017-ben a Magyar Szemle főszerkesztői posztját, méltatta a költő új kötetét. Gróh Gáspár korábban, az MMA lexikonában így írt Kodolányi Gyuláról: „Értékrendjét, világképét tekintve Kodolányi vállaltan konzervatív, azaz őrző: értékeket védelmez egy korban, amely akarva-akaratlan meg akarna szabadulni múltjától, történetétől, értékeitől, mert azok kötelezettséget, feladatokat, felelősséget rónak rá.” Minderről szó volt az életútjának állomásait bemutató beszélgetésben, melyet Völgyi Tóth Zsuzsával folytatott a költő. Arra a kérdésre, miért ilyen vékony a kötet, Kodolányi Gyula egy aforizmával válaszolt: – A versből nem kell sok, csak jó legyen.
Majd kitért arra, hogy az elmúlt tíz évben sok időt fordított a szerkesztésre, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben több ideje lesz a versírásra is.

Borítókép: A nyolcvanéves költőt köszöntötték barátai (Fotó: Teknős Miklós)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.