A versből nem kell sok, csak jó legyen

Kodolányi Gyula 80. születésnapjára kiadott új verseskönyvének bemutatóját tartották csütörtök este a Lónyay–Hatvany-villában. A Batthyány Lajos Alapítvány és a Nap Kiadó közös rendezvényén köszöntötték a Kossuth- és Prima Primissima díjas költőt, bemutatták a Szabadulószoba, félelem nélkül című kötetét és egy beszélgetés részeként életútját is megismerhették a könyvbemutató résztvevői.

2022. 11. 26. 10:57
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az este folyamán elhangzott, de a kötet elején is olvashatjuk a költő olvasóihoz írt soraiban, hogy az utolsó tíz év versein kívül három máig folytatódó versciklusba tartozó verseit is közli a kötetben. Ezek az Üzenetek W. Sh.-től, az Archaikus töredékek és a Sejtelmek. A filozofikus alkatú költő egyik nagy ihletője Shakespeare, akinek szonettjei különös hatást gyakoroltak rá. 

Gondolatisága, sejtelmes hangulatai egy nagy költői fegyelmet követelő formában nyerték el alakjukat, ahogyan ez az intellektualitás határozza meg újabb költeményeit is.

 A rendezvény elején Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó vezetője köszöntötte az ünnepeltet, majd átadta a Nap borát, amely a kiadó minden születésnapos alkotójának jár. Ezután Gróh Gáspár ­Pethő Sándor-díjas irodalomtörténész, aki Kodolányi Gyulától vette át 2017-ben a Magyar Szemle főszerkesztői posztját, méltatta a költő új kötetét. Gróh Gáspár korábban, az MMA lexikonában így írt Kodolányi Gyuláról: „Értékrendjét, világképét tekintve Kodolányi vállaltan konzervatív, azaz őrző: értékeket védelmez egy korban, amely akarva-akaratlan meg akarna szabadulni múltjától, történetétől, értékeitől, mert azok kötelezettséget, feladatokat, felelősséget rónak rá.” Minderről szó volt az életútjának állomásait bemutató beszélgetésben, melyet Völgyi Tóth Zsuzsával folytatott a költő. Arra a kérdésre, miért ilyen vékony a kötet, Kodolányi Gyula egy aforizmával válaszolt: – A versből nem kell sok, csak jó legyen.
Majd kitért arra, hogy az elmúlt tíz évben sok időt fordított a szerkesztésre, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben több ideje lesz a versírásra is.

Borítókép: A nyolcvanéves költőt köszöntötték barátai (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.