Beszélgetések és zenei programok a magyar kórusok napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) által szervezett programsorozathoz a tavalyihoz hasonlóan online, a szervezet Facebook-oldalán és hagyományos formában is lehet csatlakozni.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 13:58
null
Fotó: Picasa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kórusok napját már 1991 óta ünnepli a KÓTA Kodály Zoltán születésnapjához igazodva. Eleinte a Zeneakadémián rendeztek hangversenyt, majd 2017 óta a felhívást kibővítették, és a kórusok a saját szervezésű eseményeiket nevezhették be a sorozatba, valamint évente egy-egy nagyobb rendezvényre is sor került valamelyik vidéki nagyvárosban.    

Ma délután Kocsis-Holper Zoltán, a KÓTA elnökének megnyitójával veszi kezdetét a program, majd a Kodály öröksége ma című előadást lehet meghallgatni Erdei Péter és Farkasházi Dávid karnagyok előadásában. Holnap innovációs kerekasztal-beszélgetést rendeznek Dénes-Worowski Marcell karmester, Terray Boglárka egyetemi docens és Tóth Árpád karnagy részvételével, majd az Ifjú zenekarok kerekasztala beszélgetésre kerül sor.
 

Mindezek mellett a programhoz kapcsolódva és Kodály Zoltán születésének 140. évfordulójára emlékezve a karácsonyig tartó időszakban idén 54 eseményre is sor kerül, ezeken 76 kórus műsorát hallgathatja meg a közönség. A sorozatba az énekkarok olyan koncertjeikkel jelentkezhettek, amelyeken legalább egy Kodály-mű, vagy egy Kodály által gyűjtött népdalokból álló csokor is elhangzik.


 A felhívásra idén 55 együttes küldött be videót, a beérkezett felvételeket a KÓTA online műsorfolyamában is bemutatják a Facebookon, valamint a műsor utólag megtekinthető lesz a KÓTA YouTube-csatornáján is. A műsorfolyamot beszélgetések színesítik a kórusélet különböző szereplőinek részvételével. 

A riportokat Bognár László készíti, aki vendégeivel idén Kodály Zoltán zenepedagógiai örökségét, valamint az éneklő közösségek legfrissebb kihívásait, terveit járja körül.


Borítókép: kórus (Fotó: KÓTA/Facebook)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.