III/III-as ügynök volt Dinnyés József

Ügynökként beszervezték Dinnyés Józsefet, a Kádár-korszak ismert polbeaténekesét – derül ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) szerdán közzétett bejegyzéséből. Olyan rendőri dokumentumot ismertettek negyven évvel ezelőttről, amely az előadó jelentése alapján készült.

Magyar Nemzet
Forrás: ÁBTL2023. 01. 25. 18:32
null
20200923 budapest dinnyes jozsef havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) bejegyzésében idézi a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 1983. január 21-én kelt napi operatív információs jelentését. Az irat szerint Dinnyés Zsolt polbeat énekes elmondta egy ügynöknek, hogy már látta a Beszélő negyedik számát. Arról is beszélt, hogy megkap minden hasonló kiadványt, és a petíciók is eljutnak hozzá. Legutóbb Erdély mellett felszólaló dokumentum aláírására kapott felkérést Kocsis Zoltán zongoraművész köréből, amit nem hajlandó aláírni.

Az ÁBTL rámutatott: a jelentésben szereplő Dinnyés József (nem Dinnyés Zsolt) 1976 és 1979 között „Deák” fedőnéven dolgozott a belső elhárításnak. Hozzátették: az előadó jelentéseiben csak általánosságok szerepeltek, konkrét személyekről nem jelentett. Egy kivételt találtak, amikor 1977 májusában budapesti festőkről, többek között a nemrég elhunyt Bak Imréről beszélt. Ezt a jelentést is bemutatta az ÁBTL, azzal a megjegyzéssel, hogy „nem igazán van benne kifogásolható információ, bár az állambiztonság számára hasznos lehetett”.

Az 1948-ban született Dinnyés József 2021-ben hunyt el. Az elismert zenészt 2001-ben a Magyar Kultúra Lovagja címmel, 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A Kritika folyóiratnak 1983-ban interjút adott, abban úgy nyilatkozott:

Fontos törekvésem az is, hogy fölhívjam a figyelmet a magyar irodalom olyan értékeire, amelyek határainkon túl születnek. […] Mind az itthoni, mind a külföldi magyar költőktől azokat a verseket közvetítem, amelyek nem az élet legapróbb jelenségeit vizsgálják, hanem amelyek valamiképpen sorskérdéseket fogalmaznak meg. Egy haza, egy nemzet, egy emberi közösség jelenét faggatják.

A Magyar Nemzet korábban is írt a könnyűzenészek állambiztonsági megfigyeléséről, azokról az előadókról, akiket megfigyeltek és akiket beszervezett a belső elhárítás.

Borítókép: Dinnyés József (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.