időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Meghalt a világ legidősebb színésznője, 104 éves volt és magyarul is beszélt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 14:07 2023.02.08. 15:13
Meghalt a világ legidősebb színésznője, 104 éves volt és magyarul is beszélt

Elhunyt 104 éves korában szerdán Branka Veszelinovics, aki Szerbia legidősebb színésznője volt, és akit az amerikai Marsha Hunt tavaly szeptemberi halála óta egyben a világ legidősebb színésznőjeként tartottak számon.

Branka Veszelinovics 1918-ban a délvidéki Óbecsén, az Osztrák–Magyar Monarchia egykori területén született, és nyolcvan évig tartó művészi pályája során száznál is több színházi előadásban, több mint ötven tévésorozatban és filmben játszott. Művészeti és humanitárius munkáját számos elismeréssel és díjjal jutalmazták, így 1964-ben a rangos szerbiai Sterija-díjat is elnyerte.

A színésznő 1940-ig Újvidéken dolgozott, majd Belgrádba költözött, ahol az összes fővárosi teátrumban, így a Népszínházban és a Jugoszláv Drámai Színházban is emlékezetes szerepeket formált meg. Tehetsége a humor és a szatíra területén mutatkozott meg teljes fényében, országos népszerűségét is leginkább ennek köszönhette.

Hét nyelven beszélt, többek között magyarul is. Színészi munkája mellett az ENSZ gyermekalapjának (UNICEF) élethosszig tartó nagykövete volt.

Marsha Hunt amerikai színésznő 2022. szeptember 7-én, 103 éves korában bekövetkezett halála után Branka Veszelinovicsot számos forrás a világ legidősebb színésznőjeként tartotta számon.

Még egy hónapja sincs, hogy egy másik csillagot is elbúcsúztatott a világ. Gina Lollobrigida 95 éves korában halt meg. A hírt a színésznő családja közölte a sajtó munkatársaival. Gina Lollobrigidát, aki 1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, 19 évesen fedezték fel, és az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz színésznője és szexszimbóluma lett világszerte. 

Néhány nappal előtte pedig Lisa Marie Presley-t búcsúztatta az internet népe. Az énekes, dalszerző Elvis Presley legendás amerikai énekes egyetlen lánya volt. Lisa Marie Presley egy Los Angeles-i kórházban hunyt el, néhány órával azt követően, hogy mentővel a sürgősségi osztályra vitték.

Pontosan egy nappal előtte pedig Jeff Beck halálától volt hangos a nemzetközi sajtó. A legendás angol rockgitáros 78 éves volt.

„Jeff nagyon kedves ember volt, kiemelkedő, zseniális gitáros” – írta Tony Iommi, a Black Sabbath zenésze a Twitteren.

Beck a Yardbirds együttes tagjaként vált ismertté, később elindult a szólókarrierje, amely a kemény rock, a jazz, a funky blues, sőt az opera területére is kiterjedt. Híres volt improvizációs tehetségéről, a harmóniák szeretetéről és a kedvenc Fender Stratocaster gitárján található, úgynevezett vibrátókarról.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.