A Van művészi vénád? pályázat 2009-ben indult Csehországban, ahol a prágai Nemzeti Galéria, a DOX Modern Művészeti Központ, a Galéria Rudolfinum és a Morva Galéria adják a pályázat támogatói hátterét. A jelentkező iskolák és diákok számára a partnergalériák a projektvezető szervezettel közösen az év során olyan programokat és műhelyeket szerveznek, melyek közelebb hozzák a résztvevőkhöz az év témáját.

Az idei téma a food volt.
A táplálékok jelentik a biológiai létezésünk egyik alapját. Az életben maradásunkhoz ennünk kell. Hogy mit, az sok mindentől függ: hol élünk, mihez jutunk hozzá, fiatalok vagy öregek, egészségesek vagy betegek vagyunk. Az ételek ezzel együtt az identitásunk részét képezik, fontos kulturális tartalmakat hordoznak, így alkalmasak a nemzetek közötti kommunikációra is. De nem csak a testnek, a szellemnek is szüksége van táplálékra. Előállításukkor kiélhetjük a kreativitásunkat. Az sem véletlen, hogy a különböző ételek, élelmiszer-alapanyagok gyakran jelennek meg művészi ábrázolásokban, sőt maguk is műalkotásokká válhatnak.
A projekt természetesen érinti az élelem társadalmi, gazdasági, politikai vetületeit is, sőt figyelembe veszi azt is, hogy olyan időszakot élünk itt Közép-Kelet-Európában – nem kis részben az ukrajnai háború következtében –, hogy új hangsúlyok, új normák, új viszonyok születnek az élelemmel kapcsolatban.
A Van művészi vénád? pályázat díjazottjai
I. helyezett: heARTbEAT csapat (Lamper Szilárd, Rozgonyi Gréta; felkészítő tanár: Dékányné Varga Krisztina; iskola: Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium);
II. helyezett: Mi csapat (Becker Panna, Kristóf Bulcsú, Men Veronika, Mogyorósi Ani; felkészítő tanár: Váradi Emese; iskola: Karinthy Frigyes Gimnázium);
III. helyezett: Zsíros Zsiványok (Horváth Zoé, Mráz Katinka, Takács Zsuzsa; felkészítő tanár: Szőke Anita; iskola: Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium)
heARTbEAT – Ehető energiaforrás
A heARTbEAT csapat alkotásában a tudomány szigorúsága és a művészet elvontsága keveredik. Arra vállalkoztak, hogy megjelenítsenek egy olyan szavakkal nehezen kifejezhető fogalmat, mint az energia. A burgonya az ember alapvető élelmiszerforrása, de energiát nemcsak elfogyasztásával nyerhetünk, hanem bioelemként való alkalmazásával akár elektromos áramot is előállíthatunk. Az emberiség fejlődése során kialakult a távolság ember és ember között, mind földrajzi, mind pedig társadalmi értelemben véve, ami azt eredményezte, hogy az energiához való hozzáférés mértéke is jelentősen egyenlőtlenné vált.