időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo
A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleményben utasította vissza Szász János szavait

Rágalom, szögezi le az egyetem

Magyar Nemzet
2023.03.29. 12:13 2023.03.29. 14:49
Rágalom, szögezi le az egyetem

A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot arról: helyreigazítást kér az Index.hu hírportálon megjelent, Szász János filmrendező szavait idéző cikke miatt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) volt oktatója, Szász János film- és színházrendező a napokban a The Washington Postban adott interjút. Az Index.hu hírportál Szász Jánosnak az SZFE-ről történő távozásának okairól mondott szavait félrefordította vagy szándékosan eltorzította. Ennek következtében a cikk olyan látszatot keltett, mintha a filmrendezőnek vállalt származása miatt kellett volna elhagynia az intézményt – fogalmaz az egyetem közleménye. 
Ha felnyitjuk a hírportál cikkét, valóban láthatjuk, hogy ezt a mondatot idézik az immár Amerikában élő rendezőtől: 
 

Azért támadtak, mert »nem vagyok magyar«, mert zsidó vagyok.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem a közleményében határozottan visszautasítja, hogy akár Szász János, akár az Index.hu cikkírója antiszemita megnyilvánulással hozza összefüggésbe az egyetemet, annak közösségét vagy vezetését. 
 

Hozzáteszik, Szász János 2021. január 12-én saját maga mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a modellváltás utáni félévben még oktatott. Az intézmény elhagyására az egyetem vezetése őt nem kérte fel, távozási szándékáról elsőként a sajtóból értesült. Szász Jánost semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem érte az SZFE részéről. 


Végezetül a közlemény leszögezi: az SZFE elutasítja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját, hitet tesz az egyetemes és magyar kultúra értékeinek képviselete mellett, és továbbra is teret biztosít a művészi sokszínűségnek.  
 

Borítókép: Szász János (Fotó: MTI/Illyés Tibor)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.