időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo
Profi és amatőr táncműfajokhoz kapcsolódó kutatásokat végzett a Debreceni Egyetem és az MMA MMKI.

Táncosok a virtuális térben

Magyar Nemzet
Forrás: unideb.hu
2023.04.07. 12:45
Táncosok a virtuális térben

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, valamint a Debreceni Egyetem Informatikai Kara közösen vett részt az Applications of Virtual Reality in Arts elnevezésű projektben, amelynek célja, hogy profi és amatőr táncosok közreműködésével, háromdimenziós virtuális térben tanulmányozzák és részletesen kielemezzék a mozdulatsorokat.

Az innováció nem csak divatos hívószó az Applications of Virtual Reality in Arts című projektben, hiszen a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) és a Debreceni Egyetem Informatikai Kara egyedülálló kutatásban működött közre. A felmérésben a Debreceni Egyetem munkatársai mellett részt vett Michael Kropf koreográfus, balettmester, az InterEuropa Balett igazgatója, Bóbis László koreográfus, táncoktató, előadó, az IDO szervezet kétszeres világ- és Európa-bajnok sztepptáncosa, a WRRC világbajnoki ezüstérmes Lindy Hop táncosa, Bíró Emese balettművész, Minea Kropf  táncművész, tánctanár, valamint Bólya Anna Mária tánckutató, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára és egyben a projekt vezetője is.
 

Táncművészek és kutatók dolgoznak együtt a projektben (Fotó: unideb.hu)

A tudományos munka során balett, modern tánc, Lindy Hop, sztepp műfajokban a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában elérhető úgynevezett motion capture eszköz segítségével végezték el a vizsgálatokat. A hat darab infrakamerával felszerelt modern eszköz a táncosokra rögzített markerek mozgásának érzékelésével olyan képeket alkotott, amelyek háromdimenziós térben tanulmányozhatók. 

Az eredményeket a következő időszakban részletesen kiértékelik és a táncoktatásban használhatják, az oktatók a virtuális technológia segítségével taníthatják majd a táncosokat.

tánc
A kutatást a motion capture eszköz segítségével végzik a szakemberek (Fotó: unideb.hu)

Kísérleti jelleggel azt vizsgáltuk, hogy az ultramodern technológiák hogyan alkalmazhatók a táncoktatásban. Az alapötlet az volt, hogy néhány, amatőr táncműfajban is használható gyakorlatot és néhány profi mozdulatsort rögzítünk annak érdekében, hogy elemezni lehessen a mozgást, az intenzitásokat, megfigyelve azt, hogy a különböző táncosok hogyan és milyen sebességgel mozognak, milyen erővel nyomják egyes mozdulatoknál a talajt, hogyan használják a testrészeket. Ezek szimmetrikusságát is külön lehet majd elemezni. Arra figyeltünk, hogy a programban részt vevő táncosok milyen hatékonysággal tudták elsajátítani az új mozgásformákat

 – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Gilányi Attila, a DE Informatikai Kar Információ Technológia Tanszékének egyetemi docense.

 

Borítókép: Applications of Virtual Reality in Arts című projekt (Fotó: unideb.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.