Végre magyarul is olvashatjuk

Szuzuki Tadashi bemutatja könyvét. A trójai nők című, április 22-én játszott rendezése után a szerző A testben élő kultúra című mű kapcsán beszélget a magyarországi közreműködőkkel a Nemzeti Színházban.

Magyar Nemzet
Forrás: szinhaz.org2023. 04. 14. 9:00
magyar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuzuki Tadashi, aki 1976-ban a világ egyik legnagyobb nemzetközi színházi központját hozta létre Japán elhagyatott vidéki településén, Togában, nem csupán a világ egyik legjelentősebb színházi rendezője, a Nemzetközi Színházi Olimpia alapítója, hanem korszakalkotó gondolkodó is. Culture is the Body – A testben élő kultúra címmel végre magyarul is megjelenő kötetének színházelméleti írásaiban korunk alapvető kérdéseinek radikális megközelítésére törekszik.

magyar
Szuzuki Tadashi nem csak rendezőként, színház elméleti szakemberként is bemutatkozik a magyar közönségnek (Fotó:szinhaz.org)

Filozófiája és képzési rendszere nem korlátozódik csupán a hagyományos japán színházi műfajok, a kabuki és a nó értékeinek megőrzésére és megújítására, élénken rezonál a 20. századi nyugat-európai színházkultúra nyugtalanító kérdéseire is. E könyv írásai aktuálisabbak, mint valaha: Szuzuki Tadashi hitvallása, mely Európa és Ázsia aktív szellemi dialógusának fenntartását célozza, alighanem az egyedül esélyes program a 21. századi színház művelői számára. A könyvbemutató további résztvevői Jámbor József (fordító), Szász Zsolt (szerkesztő), valamint Antal Zsolt (a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője). A programot 2023. április 22-én, szombaton 20.30-kor tartják a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában magyar és angol szinkrontolmácsolással.

Suzuki Tadashi: A testben élő kultúra
(ford. Jámbor József és Fazekas Sándor, SZFE – Nemzeti Színház, Budapest, 2023)

 

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE
 

Borítókép: Végre magyarul is olvasható a rendező könyve (Fotó: szinhaz.org)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.