Vígopera készül A helység kalapácsából

Új opera van születőben Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve alapján, a Coopera gondozásában, a Petőfi 200 emlékév keretén belül. A létrehozók a közleményük szerint úgy érzik, újból szükségünk van a Petőfi-idea feltámasztására, ezért fogalmazódott meg bennük a költő eposzparódiájának komolyzenei formába öntésének ötlete. A produkciót a Győri Nemzeti Színházzal közösen mutatják be. A mű és a produkció létrehozását az NKA támogatja.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 13:26
Petőfi és én
Forrás: Wikipedia/Orlai-Petrich Soma festményének részlete
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Coopera elsődleges küldetése, hogy a klasszikus komolyzenét minél szélesebb körben népszerűsítése, újra felfedeztesse a hallgatósággal, megszerettesse a ma élő emberekkel, különös tekintettel a fiatal korosztályra. Alapító producere,  Vadász Dániel mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy újító ötletekkel reformálja meg a komolyzenére gyakran jellemző rigiditást, annak elefántcsonttoronyba helyezése helyett a szélesebb közönség elérését tekinti fontosnak. A Coopera új kezdeményezése azt szeretné elérni, hogy fontos irodalmi és kultúrateremtő, generációkat nevelő irodalmi művek szolgáljanak alapjául egy-egy létrejövő összművészeti alkotásnak.

VÍGOPERA KÉSZÜL A HELYSÉG KALAPÁCSÁBÓL
Molnár Levente, A helység kalapácsa főszereplője. Fotó: Zsólyomi Norbert

Új megvilágításban mutatják be A helység kalapácsát

Azt az utat próbáljuk meg folytatni, amit a reformkor és annak mély érzelmű, nemzeti identitást és nyelvet teremtő nagyjai mutatnak számunkra. Megteremteni egy olyan, a ma emberének szóló, a magyar nyelvből és irodalomból építkező népi, komolyzenei nyelvet, amely méltó lenyomata lehet korunknak. Úgy érezzük, feladatunk a magyar nyelv, a nemzeti kultúra jövőbe való átmentése és örökítése, ezért újból szükség van a Petőfi-idea feltámasztására és ilyen ötletekre, mint a költő eposzparódiájának komolyzenei formába öntése

 – mondta Vadász Dániel, a Coopera alapítója.

A szervezők szándéka az volt, hogy egy fiatal, a ma emberéhez szóló alkotócsapat munkájából szülessen meg a Petőfi-mű különös, ironikus és parodisztikus hangvételéből táplálkozó komolyzenei, összművészeti produkció, mely előadás létrehozását a Petőfi és kortársai ideáin alapuló alkotói szándék vezérli.  

Zeneszerzőként a zenés színházi közönség számára már jól ismert Kovács Adriánt sikerült megnyerni, a librettó szerzője pedig a Győri Nemzeti Színház vezető dramaturgjaként is ismert Bereczki Ágota. 

A készülő színpadi produkció rendezője a sepsiszentgyörgyi származású, UNITER-díjas Zakariás Zalán, a Győri Nemzeti Színház művészeti vezetője lesz. Az előadás látványvilága Cs. Kiss Zsuzsanna és Csíki Csaba tervei nyomán készül. Az operamű és a készülő produkció zenei vezetője Silló István, a győri teátrum zeneigazgatója. Az új vígopera szereplői között olyan neveket köszönthetünk, mint az érdemes művész, Liszt-díjas Molnár Levente, Mester Viktória, Rácz Rita, Boncsér Gergely, Kendi Lajos, Vadász Zsolt vagy Bakos-Kiss Gábor. 

Borítókép: Petőfi Sándor (Forrás: Wikipédia/Orlai-Petrich Soma festményének részlete)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.