Az Ektar Instrumental Quintet és Bíró Szabolcs Maszkura is fellép a Fonóban

Szőke Szabolcs és zenésztársainak műfajokon átívelő zenéje, Tóth Viktor jazz-szaxofonos csodálatos szólójátéka és a francia manouche swing kiváló hazai képviselője, a Canarro közös koncertje a harmonikás-dalszerző Maszkurával. Ezek a különleges zenei élmények várják a közönséget a Fonóban május második felében.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 18-án érkezik a Fonó színpadára az Ektar Instrumental Quintet. A quintet a világzene, a kamarazene és az improvizatív jazz metszéspontjában muzsikál immáron tizenkilencedik éve. Szőke Szabolcs kompozícióit igen széles körű inspirációk ihlették: a balkáni, közel- és távol-keleti kultúrák zenéi, Afrika, India, európai népzenék, de az Ektar zenéjében tetten érhetők a régi-, a kortárs zene és a jazz hatásai is. Ez az eklektikusság és sokszínűség megmutatkozik a hangszerelésben és az előadásban is. Az Ek-tar névvel az „egy húron pendülésre" utalnak, ugyanis az indiai szó jelentése pont ez: egy húr.

A remek jazz-szaxofonos, Tóth Viktor pedig ezúttal nem triójával vagy egyéb felállással érkezik a Fonóba május 25-én, hanem zenésztársak nélkül, szólóban.

 

Bíró Szabolcs Maszkura és a Canarro zenekar közösen lép fel május 27-én

A dalszerző-harmonikás és versmegzenésítő előadó a magyar zenei élet egyik legizgalmasabb jelensége. Marosvásárhelyről érkezett Budapestre közel 20 éve, zenei projektjeiben kezdetektől fogva szívesen kísérletezik, minden esetben egy rá jellemző, teljesen egyedi hangzásvilágot hozva létre. A Canarro zenekar a francia manouche swing (avagy gypsy jazz) stílus egyik legkiválóbb hazai képviselője. Utánozhatatlan hangvételben szólaltatnak meg saját és jól ismert dallamokat: megelevenedik Django Reinhardt zenei öröksége Budapest múlt századi szalonzenéivel fűszerezve, egy csipetnyi Párizzsal és a jazz zenei szabadságával. A zenekar két dalt készített Maszkurával a tavaly megjelent New York–Párizs–Budapest című lemezére is, amit 2023-ban Fonogram-díjra jelöltek. A mai est ennek az együttműködésnek a folytatása, ahol a közönség egyszerre két koncerten vehet részt: a közös dalok mellett Maszkura és a Canarro is ízelítőt ad saját világából. Vendégként közreműködik még Caussanel Izabella énekesnő, az Ephemere duó alapítója.
 

Borítókép: az Ektar Instrumental Quintet (Forrás: Fonó Budai Táncház)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.