Berettyán Nándor: Kultúránk legigazabb története

Olyat kell eljátszanom, akihez minden este imádkozom – mondta Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház művésze, aki Jézust alakítja a nagyszabású Csíksomlyói passióban, Vidnyánszky Attila rendezésében. Pénteken a Szent István-bazilika előtt lesz látható a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös előadása a 10. színházi olimpia programjának részeként. A művész egy interjúban azt mondta, a színházi olimpia olyan léptékű eseménysorozat, ami egyszer adódik az ember életében.

Szilléry Éva
2023. 05. 25. 18:30
Berettyán Nándor Jézus
Fotó: Eöri Szabó Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különböző országokból érkező, eltérő identitású emberek kulturális párbeszéde a legfontosabb küldetése a 10. színházi olimpiának Berettyán Nándor szerint, aki a Színház.org-nak beszélt a szerepről. – Kultúránk talán legfontosabb legszebb, legigazabb története a Csíksomlyói passió – emelte ki a művész. 

Berettyán Nándor Jézus szerepében
„A legfontosabb a fesztiválban a különböző identitások találkozása.” Forrás: Facebook/Berettyán Nándor


A passió szerinte azért is fontos, mert olyan hagyományt támaszt fel, amely évszázadokig tetszhalott állapotban volt. 

Jézus megformálása pedig nem csupán egy szerep, hiszen olyan valakit játszik, akihez esténként imádkozni szokott. 

A színész, aki hat éve alakítja Jézust, közben apa lett, a szerep pedig vele együtt formálódott, de ahogy fogalmaz, a lehető legüresebben, minden színészi eszköztől mentesen próbál színpadra állni. 
– Az előadás nem csak a keresztény hagyományra támaszkodik, de benne van a magyar néphagyomány, aminek szintén hatalmas vonzereje van. A legfontosabb a passió története, ami akkor is érvényes lesz, ha a világon már egyetlen hívő ember sem marad. 

Csíksomlyói passió
A keresztény hagyomány és a magyar néphagyomány is megszólal a darabból. Fotó: Eöri Szabó Zsolt


A nagyszabású produkció kivételes esemény: a 10. színházi olimpia ingyenes programja a Szent István-bazilika előtt lesz látható. 
Az országosan közel két hónapja tartó nemzetközi színházi találkozóról a színész elmondta:

Az ember életében egyszer adatik meg, hogy részt vegyen ilyen léptékű színházi eseménysorozatban.

Számára Alessandro Serra A vihar című előadása volt eddig a legerősebb élmény, egyben az életében eddig látott előadások egyik legjobbika.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: Jelenet a Csíksomlyói passióból (Fotó: Eöri Szabó Zsolt) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.