Király László és Temesi Ferenc kapta idén a Méhes György-életműdíjat

Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi költő, író, műfordító és Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító részesült a Méhes György-életműdíjban, míg Méhes György-díjat kapott Borsodi L. László Estére megöregszel című verseskötetéért, a Méhes György-debütdíjat pedig a kolozsvári Bréda Ferenc Irodalmi Kör és a Hervay Klub érdemelte ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 05. 14. 11:00
Méhes György-díjak
Forrás: Kronikaonline.ro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a több mint ötmillió forint értékű Méhes György-díjakat a három alkotónak és a két irodalmi körnek. Az ünnepi eseményen Méhes György fia, Nagy Elek köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, az alapítvány létrejöttével a család régi terve valósult meg: gondozni édesapja életművét, és támogatni a magyar, kiemelten a határon túli magyar kultúrát, különösen az irodalmat.

Méhes György-életműdíj
Méhes György örökösei, Nagy Elek és Sárkány-Nagy Erzsébet Fotó: Teknős Miklós

A Méhes György-életműdíjat a nemzetiségi lét kérdéskörét egyedülálló módon megragadó írói, költői életműve elismeréseként vehette át Király László, akit Fekete Vince József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő méltatott.

Temesi Ferenc, műfajteremtő költői, írói munkája, valamint műfordítói tevékenysége elismeréseként részesült a Méhes György-életműdíjban. Az írót Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója méltatta.

Az Estére megöregszel című verseskötetéért Méhes György-díjat kapott Borsodi L. Lászlót Márton Evelin erdélyi író méltatta, akinek laudációját Szántai János költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke olvasta fel. A Méhes György-debütdíjasokat Sánta Miriám költő, író, műfordító laudálta.

A Méhes György Kossuth-díjas író hagyatékából alapított elismeréseket az idén 21. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.

Az elmúlt két évtizedben az örökösök – az Erdélyi Magyar Írók Ligájával közreműködve – édesapjuk tiszteletére mintegy negyven erdélyi írónak és költőnek adományoztak Méhes György debüt- és nagydíjat. A tavaly bejegyzett alapítvány 2023-tól a meglévő díjak mellé létrehozta a Méhes György-életműdíjat, amit évente egy Kárpát-medencei szerzőnek ítélnek oda. A kitüntettek személyéről a Magyar Írószövetség és Erdélyi Magyar Írók Ligájának ajánlása alapján az alapítvány kuratóriuma dönt.

Alapítvány az irodalom szolgálatában

A Méhes György Alapítvány feladata elsődlegesen, de nem kizárólagosan a határon túli magyar kultúra, különösen az irodalom segítése, valamint a magyar kulturális, hagyományőrző programok, egyesületek, civil szervezetek, alapítványok támogatása. A Kossuth-díjas mese-, regény- és drámaíró szellemiségét követve ösztöndíjakkal és pályázatokkal segítik a fiatal szerzőket, és a fiatalság – főleg szépirodalmi – olvasási kedvének növelésére szolgáló programokat is támogatnak.

Borítókép: Király László Kossuth- és József Attila-díjas erdélyi költő, író, műfordító (Forrás: Kronikaonline.ro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.