Ránki Fülöp, Devich Gergely és Stark János Mátyás triója a BMC-ben

Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely 2023 januárjában indult kamarasorozata az évben négyszer ajándékozza meg a közönséget a BMC-ben. A fiatal művészek a zeneirodalom remekművei közül válogatnak koncertről koncertre Mozarttól Ravelig.

Lányi Adél
2023. 06. 19. 8:00
null
Fotó: Reviczky Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ránki Fülöp, Stark János Mátyás és Devich Gergely már évek óta játszanak együtt. A három fiatalt egy 2020-ban kapott felkérés kovácsolta össze, amikor Balog Alexandra megkereste a művészeket, hogy adják elő Saint-Saens e-moll trióját, a Magyar Rádió Márványtermében. Ránki Fülöp zongoraművész úgy fogalmazott, amikor visszaemlékezett erre a pillanatra: – Annyira élvezetes volt mindannyiunk számára, hogy eldöntöttük, rendszeresen szeretnénk játszani ebben a felállásban. Ennek eredménye a közös koncertsorozatuk, amit a BMC-ben 2023-ban játszanak. Ránki Fülöp kiemelte: 

Ebben a formációban, amikor a zongora egy hegedűvel és egy csellóval szól együtt, különleges mértékben megvalósul az egyensúly az egyes tagok szólisztikus megnyilvánulásai és a trió oszthatatlan egysége között. 

A fiatal zenész azt is hozzátette: – Fontos volt, hogy a négyrészes sorozat egészében kellően koherens, de kellően változatos is legyen.

Ránki Fülöp
Ránki Fülöp Fotó: Radnóti Róza

Az interjú során a zongorista azt is elmondta, hogy egyik zenésztársuk, Stark János Mátyás Weimarban tanul, ezért behatárolt, mennyit tudnak együtt próbálni. Hozzátette: – Mindannyian szeretjük a bőséges és aprólékos közös munkát, ezért úgy választottunk dátumokat, hogy közöttük elég idő legyen az egyes műsorok előkészítésére.

Számos olyan mű szerepel a repertoárban, ami sokak számára ismert lehet. Elhangzik Schubert B-dúr triója, Debussy cselló-zongora szonátája, illetve Csajkovszkij triója is. 

Az első koncerten hallhatott a közönség egy Mozart- és egy Schubert-triót, majd a második koncerten egy Mozart- és egy Csajkovszkij-trióval bővítették a repertoárt. A második koncert különlegessége, hogy Csajkovszkij egyetlen trióját játszották el a színpadon. Hiszen a zeneszerző sokáig azon a véleményen volt, hogy a zongora és a szóló vonósok nehezen összeegyeztethetők, így ő soha nem fog triót írni. Evvel az elmélettel később szembeszegülve készült el egyetlen triója.

Ránki Fülöp elmondta: – A következő, szeptemberi hangversenyen felcsendül majd egy Beethoven- és egy Mendelssohn-trió, ezt követően decemberben a zárókoncerten Debussy és Ravel műveit mutatja be a formáció. A zongoraművész jelezte: különösen várja a Ravel-trió előadását, hiszen Ravel szólóművei közül még korábban nem játszott egyet sem koncerten. A 2024-es évben azonban Ravel összes művével szeretne színpadra állni, és ehhez nagyszerű kiegészítésnek tartja a zeneszerző triójának előadását.

A sorozat koncertjei: Zongoratriók III. Beethoven és Mendelssohn, 2023. szeptember 16., 19.00; Zongoratriók IV. Debussy és Ravel, 2023. december 1., 19.00.

Borítókép: Devich Gergely (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.