Világhírű operaénekes énekli a Magyar Rhapsody Projekt új dalát + videó

A Magyar Rhapsody Projekt legújabb, Őrző című dalának klipjében a hagyomány egyesül a modernitással.

Magyar Nemzet
2023. 06. 16. 12:44
A Magyar Rhapsody Projekt Őrző Bársony Bálint, Molnár Levente
A Magyar Rhapsody Projekt Őrző című klipje Forrás: Magyar Rhapsody Projekt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a Magyar Rhapsody Projekt 13. videoklipje Őrző címmel, amelyet a nemrég érdemes művész díjjal is kitüntetett baritonnal, Molnár Leventével közösen készítettek. A dal szövegét Molnár Levente, zenéjét pedig az együttes két szólistája, Bársony Bálint és Elek Norbert írta.

A Magyar Rhapsody Projekt Őrző című klipje
Fotó: A Magyar Rhapsody Projekt

A dal létrejöttének körülményeiről Bársony Bálint elmondta, a nagy magyar klasszikus- és népdalfeldolgozások után elérkezettnek látták a pillanatot, hogy első saját dalukat is megmutassák az egyre gyarapodó közönségüknek. 

Az Őrző klipjében egyesül a hagyomány, a tradíció a modernitással. Amit szüleinktől, nagy- és dédszüleinktől,  felmenőinktől kaptunk, arra vigyázunk, őrizzük, s mi is továbbadjuk gyermekeinknek. Lehet ez egy gesztus, egy köszönés, egy szép szófordulat vagy a természet, a táj szeretete, tisztelete. De lehetnek ezek mesterségek, praktikák, receptek vagy gyógymódok is. Mind Őrzők vagyunk ebben korban, hiszen a szemünk előtt alakul át a világ és mi vagyunk az a generáció, amelynek kötelessége a valódi értékek átmentése az utókor számára

 – fogalmazott Bársony Bálint. 

A dalban közreműködő Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Molnár Levente azt mondta:

Többször körbeutazhattam a világ legnagyobb operaházait és elénekelhettem az operairodalom legszebb szerepeit, mégis mikor hazatértem, azt éreztem, a hazámat, a népemet szeretném szolgálni és nekik énekelni. Sajnos sokaknak nincs lehetőségük arra, hogy eljussanak egy operaházba, de én szeretném nekik is átadni azt az erőt és szépséget, amelyet ősi misztikus Kárpát-medencei kultúránk magában hordoz.

Molnár Levente azt mondta, amikor a dal szövegét írta, úgy érezte, nagyon fontos, hogy hasznos mondanivalót is közöljenek igényes zenével és a klasszikus értékeket is hozzák közelebb a szélesebb közönséghez a popzene által. – Remélem, minél több rádió kezdi el hamarosan játszani a dalt és a bel canto-operaéneklés találkozása a népi és a popkultúrával a hallgatókat is hasonlóan boldogsággal és erővel tölti majd fel, ahogy engem és a Rhapsody zenekart is. Molnár Levente elárulta, a klipben szereplő fiatal srác, Dániel Kristóf a nagyváradi művészeti főiskolán az egyik tanítványa. – Öröm számomra, hogy a fiatal generáció tagja is átérzi és át is adja üzenetünk fontosságát. Hiszen mindenki lehet Őrző!  – tette hozzá. 

A filmet Koczka Benjamin rendezte, az operatőr-vágó Tóth Mátyás volt, a vadász szerepében Horváth-Lugossy Gábort, pásztor szerepében Végh Marcellt láthatjuk.

Borítókép: Molnár Levente (Fotó: Magyar Rhapsody Projekt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.