Jazz és bor a Nagyerdő szívében

A debreceni bor- és jazznapok Magyarország legrégebben életre hívott jazzfesztiválja, amelyet – a 2020-as év kivételével – 1972 óta minden évben megrendeztek. Idén augusztus 3. és 6. között várják az ország minden tájáról érkező borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdő zöldjébe, a Békás-tó partjára.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 14:00
null
Fotó: Norbert Porcio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borkóstoló a debreceni Nagyerdő sűrűjében

 

Hazánk mind a hat borrégiója és mind a 22 borvidéke bemutatkozik 67 borászaton keresztül augusztus 3–6. között a debreceni jazz- és bornapokon. A négy nap a kóstolók bűvöletében zajlik, hiszen a jazz-zel és a gasztronómiai izgalmakkal teljes eseményen minden koccintás alkalmával másik nedűt lehet ízlelni. A fesztivál vezetett borkóstolóin gondosan összeállított borsort kóstolhatnak meg a jelentkezők, mindezt szakavatott iránymutatás mellett. A pincészetek között felvonulnak a naturális borászatok is, amelyek kis termőterületen, fokozott odafigyeléssel ápolják szőlőiket, és hagyományos eljárással készítik tölgyfahordókban érlelt boraikat. 

jazz- és bornapok
Idén augusztus 3-6. között rendezik meg a jazz- és bornapokat (Fotó: Fejes Márton)

 
Zenei kínálat: a jazz minden árnyalata

 

A jazz és a bor tökéletes párosítás, hiszen az árnyas lombok alatt kortyolgatni, kóstolgatni számtalan ízt, miközben lágy vagy éppen füstös jazz szól, megismételhetetlen élményt nyújt.  A rendezvény három zenei színpadán a hazai, jazzműfajban alkotó zenészek és zenekarok lépnek majd fel: 

fiatal, kísérletező művészek és tapasztalt, ismert jazzmesterek csaknem negyven formációval érkeznek a Debrecenbe. 

Legyen akár klasszikus jazz, vokális jazz, fúziós jazz, mainstream jazz, jazzrock, világzenével átitatott jazz vagy a folk és jazz találkozása. A népszerű hagyományos sztenderdek mellett tehát a dinamikus improvizációk is teret kapnak. 

S mivel 2023 a bőgősök és basszusgitárosok éve, ezért a bor- és jazznapok három Artist in Residence jazz-zenésszel büszkélkedhet Egri János, Jónás Géza és Bartók Vince személyeiben.

 

Sőt, a fesztivál sztárfellépői között megtaláljuk Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duóját, a Nagy Emma Quintetet, az idén ötvenéves Magyar Jazz Quintetet, a Vas–Bukowski–Szmańda-triót, a Szakcsi Jr. Renaissance-t és a Subtonest is. A vasárnapot a hagyományokhoz híven a Debrecen Dixieland Jazz Band Gyárfás István „Gyafi” legendás jazzgitárossal közös koncertje zárja. Minden este, a koncerteket követően jazz dj-k szolgálják a zenei alapot a borkóstolókhoz. Napközben pedig a családokat is külön program várja az eseményen a Galiba gyermeksarokban.


A jegyvásárlásról, a programokról bővebben ITT olvashatnak.

 

Borítókép: Pillanatkép a debreceni jazz- és borfesztiválról (Fotó: Porció Norbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.