Ünnepélyes hangversennyel kezdődött el az idei Fesztivál Akadémia Budapest

A Fesztivál Akadémia Budapest grandiózus, lenyűgöző, szeretetteljes és békés – emelte ki Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára a július 23-ig, tíz napon át tartó rendezvénysorozat Zeneakadémián tartott tegnap esti gálahangversenyén.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 13:00
KELLER András; KOKAS Katalin
A Fesztivál Akadémia Budapest rendezvénysorozat nyitó gálahangversenye a Zeneakadémián Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) nyitóhangversenyéhez hasonló nagyívűség, nagyvonalúság jellemzi a fesztivál összes programját, így a Széchenyi gyógyfürdőben tartandó szabadtéri koncerteket, a Margitszigeten vasárnapra szervezett családi napot, valamint az ősbemutatókkal telitűzdelt, Budapest Music Centerben megrendezendő kortárs napot is – mondta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára a FAB tegnap esti nyitórendezvényén.

VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter szerint grandiózus a tíznapos rendezvény programterve (Fotó: MTI/Mónus Márton)

– Egészen lenyűgöző, hogy a fesztivál felkérésére öt fiatal zeneszerző öt új művet komponált. Akárcsak az, hogy ezen a napon Ligeti ikonikus művének élő koncertlemez-felvételeként hallhatjuk a Kürttriót – fogalmazott Vitályos Eszter. A grandiózus jelző mellett további három szóval lehet jellemezni a következő napok programjait – tette hozzá.

Az első a varázslatos. Egy álló napon át koncertmedáliákat és Goethe-felolvasásokat hallgatni a Zeneakadémia lélegzetelállító tereiben, ahol megidéződik a XIX. századelő schuberti világának meghitt szalonhangulata: az maga a varázslat.

 Hozzátette, hogy a másik két jelző: a szeretetteljes és a békés.   

– Pokrócokon heverészni a Margitszigeten az ősfák árnyékában, elmerülve Petőfi Sándor János vitézében, az estére várva, amikor is majd a világhírű Borlai Gergő jazzdobol, a Söndörgő balkáni népzenével érkezik és a nap argentin tangóval és José Gallardóval válik majd kerekké... Ez maga a béke – magyarázta.

Semmire nincs nagyobb szükségünk, most és mindörökké, mint szeretetre és békére – emelte ki Vitályos Eszter.

 

A Zeneakadémián tartott pénteki nyitókoncerten a Concerto Budapest a FAB vendégszólistáival lépett fel. A Fesztivál Akadémia Budapest eseményei tíz napon keresztül, egészen július 23-ig tartanak:

a főváros több helyszínén többek között koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, szakmai előadásokkal, filmvetítésekkel, valamint hangszer- és fényképkiállításokkal várják a művészek az érdeklődőket.


A programok között egyebek mellett könyvtárnap, a Bartók-nap, valamint kortárs művészetek napja is szerepel. 

A FAB részeként július 18-án rendezik meg a Múzeum napot többek között a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Terror Házában, valamint a Szépművészeti Múzeumban.

Július 19-én a fiatal tehetségek napját A katona története című darab előadásával zárják a Zeneakadémián. Július 22-én négy karmester és négy szólista lép fel, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével adott koncerten Bartók művei lesznek hallhatók. A zárónapon, július 23-án a Viva La Gitane című programra várják a közönséget, ahol színpadra lép többek között a Parno Graszt, a Söndörgő, Szalóki Ági, valamint ifj. Sárközi Lajos és zenekara is.
 

A fesztivál részletes programja ITT érhető el.

 

Borítókép: Keller András és Kokas Katalin a Zeneakadémia színpadán, a Fesztivál Akadémia Budapest nyitókoncertjén (Fotó: MTI/Mónus Márton)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.