Kelemen Barnabás: Egy év munkájának esszenciája

Idén nyáron is részesei lehetünk a világhírű előadókkal való közvetlen találkozásnak a Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész és Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész által alapított Fesztivál Akadémia Budapest programsorozatán. Klasszikus, kortárs, magyar nép- és cigányzenei koncertekkel, a társművészetek találkozásával újra felfedezőútra hív a találkozó, több mint ötven szólista részvételével.

Szilléry Éva
2023. 06. 04. 15:00
Kelemen Barnabás és Kokas Katalin
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő muzsikusainak nevelését is elsődleges céljának tekinti a Fesztivál Akadémia Budapest, amelyet Kokas Katalin–Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár alkotott meg, a zenei nevelés és a legnagyobbakkal való találkozás jegyében.

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin
Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Múzeumkertben Fotó: Bach Máté

 Hiszünk abban, hogy az egyetlen lehetősége a fiatal zenei tehetségeknek arra, hogy világszinten helytálljanak, ha idejekorán megismerik a legmagasabb szintű zenészeket

– mondta Kokas Katalin a budapesti Múzeumkertben tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a programsorozat idején folyamatos, tíznapos kapcsolatban lehetnek a mesterekkel a fiatalok. 

Ezért a rendezvény egyszerre kamarazenei fesztivál világhírű muzsikokkal, mesterkurzus, amely nyilvános főpróbákban és előadásokban ölt testet, valamint összművészeti találkozó. 

A sajtótájékoztatón Kokas Katalin azt is elmondta, öröklött küldetést végez, hiszen szülei huszonnégy éve szervezik az Országos Vonós es zongora mesterkurzust, melyet Kaposváron kezdtek el, de már Budapesten zajlik.

Kelemen Barnabás arról beszélt, a tíz nap valódi esszenciája annak a küldetésnek,

amit egész évben az országban és határon túli városokban folytatnak alap-, közép- és felsőfokú képzéseken, szakiskolákban, egyetemeken kurzust és koncertet adva a fiataloknak, tanároknak és szülőknek.

– Két olyan napja lesz a találkozónak, ahol szimfonikus zenekarokkal lépünk fel. A nyitókoncerten a Concerto Budapesttel, ahol kilenc szólista, három karmester, három félidőn át Beethoven, Mozart, Brahms kamara-versenyműveiből ad majd elő. A másik július 22-én a Pannon Filharmonikusokkal a Zeneakadémián, ahol Andreas Ottensammer világhírű klarinétos, most mint karmester lép fel velünk, ő dirigálja Bartok 2. Hegedűversenyét.
Különleges eseményeink is lesznek, mint amikor Borlai Gergő, az Amerikában élő világhírű jazz fusion dobos a Kelemen Kvartettel lép fel, a Bartók 4. vonósnégyesének utolsó tételét. Bár a Ligeti-évre nagyon odafigyeltünk, a Ligeti-kürttrió ezeken a napokon csendül majd fel a Budapest Music Centerben.

Kelemen Barnabás, Kokas Katalin
L. Simon László, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás és Vitályos Eszter  Fotó: Bach Máté

Ugyanitt a világhírű zeneszerző, Kurtág György Bartók negyedik vonósnégyesét a Kelemen Kvartett közreműködésével tanítja

Büszkék vagyunk arra, hogy Kurtág György immáron másodszor is nyilvános mesterkurzuson Bartok 4. Vonósnégyesét tanítja a BMC-ben, Marton Éva pedig először tanít a fesztiválunkon 10 napon át –  hangsúlyozta a művészházaspár.


A Fesztivál Akadémia Budapest lenyűgöző helyszíneken, az otthonát jelentő Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben, a Széchenyi fürdőben, a Margitszigeten, hat múzeumban és négy könyvtárban tartja az összművészeti találkozásokat. A kivételes zenei együttléteken július 14-e és 23-a között összesen ötven sztárszólista lép fel a fővárosban és 250 diák vehet részt egyéni mesterkurzuson. Száz külföldről érkező diákot várnak a találkozóra. Összesen ezer egyéni hangszeres óra lesz a tíznapos mesterkurzus alatt, mely a pedagógusoknak ingyenes 30 pontos akkreditált képzésként elszámolható. Fellépnek mások mellett Vilde Frang, Keller András, Boris Brovtsyn hegedűművészek, Shai Wosner, José Gallardo zongoraművészek, itt lesz Frans Helmerson csellista és Jonathan Cohen karmester. A társművészetek között mások mellett Molnár Piroska, Eperjes Károly, ifj. Vidnyánszky Attila és Szalóki Ági lesz látható.

 

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, Vitályos Eszter a zene összetartó erejéről beszélt.

– Azon túl, hogy a zene alkotórésze emberi kultúránknak és sarokköve a szociális érzékenységnek, valami sokkal fontosabbat is jelent számunkra:

 az összetartozást jelképezi.

Vitályos Eszter
Vitályos Eszter a mai zavaros időkben a zene különleges szerepéről beszélt Fotó: Bach Máté

Közös nyelvünk a muzsika, ami megért és megértet minket egymással. Meg tudja teremteni a békét, a reményt, hogy újra megtalálhassuk a közös hangot embertársainkkal, és hogy a mai zavaros időkben, kakofóniában rátaláljunk a helyes és tiszta dallamra.

 Mindnyájunk közös célja kellene hogy legyen a béke és a harmónia megtalálása.

A zene egyben értékőrző szereppel is bír, ezért képes a Fesztivál Akadémia Budapest évről évre meghódítani egyre több és több művész és hallgató szívét. Nagyon fontos tanulságot őriz, azt, hogy az életnek nemcsak a könnyed, tiszta játék az értelme, hanem a kemény, fáradságos munka is, amely ahhoz kell, hogy 

a puszta tehetségből örök és maradandó csoda válhasson

– hangsúlyozta.
A politikus kitért arra, hogy a békétlenséget mindig az szüli, amikor nem tanulni szeretnénk a másiktól, hanem legyőzni, többnek lenni nála. – Ez a közösségi esemény ékes példája annak, hogyan tudunk tanulni egymástól, és ebben hogyan tudjuk 

örömünket lelni, anélkül, hogy le akarnánk győzni a másikat és bántanánk egymást.

 Az akadémia megtanítja, hogy szavak nélkül is képesek vagyunk érteni és megértetni magunkat, egymást, üzenetet közvetíteni és hatást gyakorolni egymásra.

Balog Zoltán református püspök, a Fesztivál Akadémia Budapest fővédnöke, akinek minisztersége alatt indult el a programsorozat, felidézte néhány évvel ezelőtti találkozását Joshua Bell világhírű hegedűművésszel. – Elmentem vele vacsorázni, és a gulyásleves után megjelent az egyik cigányprímásunk. A művész letette a kanalat, eltátotta a száját, annyira meg volt döbbenve, hogy játszik egy magyar cigányprímás. Aztán elővette a telefont és rögzítette a csodálatos játékot. Ami nekem ebben a történetben és a Fesztivál Akadémiában is nagyon lényeges, hogy

 közönségből közösséget teremt.

Balog Zoltán
Balog Zoltán a közösségteremtésről beszélt Fotó: Bach Máté

A legnehezebb időben, a Covid-időszakban is volt valami kreatív ötlete Kokas Katalinnak és Kelemen Barnabásnak, ami arról szólt, hogy egy közösség vagyunk. 

A kultúra úgy köt össze bennünket, hogy közben közösséget teremt

– fogalmazott Balog Zoltán. 
A rendezvény múzeumi napokat is ígér, múzeumtúrákat klasszikus zenével, kellemes kikapcsolódást zeneszó mellett. Ezzel kapcsolatban L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, nagyon inspiráló környezetben vagyunk, a művészetek találkozásának színterén.

L. Simon László
A Múzeumkert mindig helyet adott a komolyzenének Fotó: Bach Máté


– A főváros legszebb történeti kertjében vagyunk, de az épület minden tere, a lépcsőház, a díszterem, az aula adja magát, hogy kortárs művészeti eseményeknek, így koncerteknek is jó helyszíne legyen. A Nemzeti Múzeum hagyományaiba illeszkedik, mert gyakorlatilag 1844 óta,

amikor ezt az épületet átadták, a klasszikus zene rendszeresen jelen volt az épületben és a kertben is.

A legjobb helyszínre talált rá a fesztivál, olyan szimbiózisról beszélhetünk, ami a múzeum és a fesztivál közönségének is hasznos lehet – mondta a főigazgató.

Néhány napja lehet már jegyet venni az idei Fesztivál Akadémia Budapest programjaira.

Borítókép: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin (Fotó:Bach Máté) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.