időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Vidnyánszky Attila: Magyarországon szabadon lehet beszélni, Nyugaton már szinte sehol sincs így

Magyar Nemzet
Forrás: Origo
2023.07.04. 13:14 2023.07.04. 14:21
Vidnyánszky Attila: Magyarországon szabadon lehet beszélni, Nyugaton már szinte sehol sincs így

A 10. színházi olimpia rendkívül sikeres volt, az előadások látogatottsága 95 százalék feletti, a tízezernyi külföldi vendég pedig, aki a rendezvény miatt jött hazánkba, jó hírét viszi Magyarországnak, a magyar kultúrának – mondta Vidnyánszky Attila.

– Aki csak megfordult itt az elmúlt hónapokban, mindenki elismerően nyilatkozott a fogadtatásról, a kiszolgálásról. A tízezernyi külföldi vendég, aki a színházi olimpia miatt jött hazánkba, jó hírét viszi Magyarországnak, a magyar kultúrának – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója az Origónak adott interjújában. A színházi olimpia művészeti vezetője kijelentette: 

a rendezvény azt is megmutatta a külföldieknek, hogy nagy kultúrnemzettel van dolguk. Megtapasztalták, hogy milyen rendkívüli tudású, komoly színházi szakembergárda áll készen, hogy minden igényüket kielégítsék.

A Falanszter Madách Imre Az ember tragédiája című művéből
Jelenetfotó a Falanszter színből Madách Imre Az ember tragédiája előadásából. Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt

Vidnyánszky Attila elmondta, a külföldi művészek szuperlatívuszokban beszéltek az olimpia szervezéséről és a magyar színházi szakemberekről. 

Azt is megtapasztalták és el is mondták, hogy Magyarország és a rendezvény mennyire szabad szellemiségű, ahol valóban szabadon lehet kommunikálni, vitatkozni, érveket és ellenérveket felhozni. Nincsenek tabuk, nincsenek kötelezővé tett témák, nincsenek rájuk erőltetett gondolatok. Sajnos, ha elindulunk nyugatra, ez már szinte sehol nincs így

 – jelentette ki.

A vezérigazgató hozzátette, a színházi olimpia a világ legjelentősebb színházi eseménye volt, ahol 400 társulat 7500 képviselője vendégeskedett hazánkban. Azért is volt rendkívül sikeres a rendezvény, mert a friss adatok szerint az előadások látogatottsága 95 százalék felett volt – tette hozzá. Megjegyezte, a társulatok száma még emelkedik a nyári és az őszi szabadtéri színházi bemutatók által.

A Vidnyánszky Attilával készült teljes interjút az Origó oldalán olvashatja el

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a 10. színházi olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.