A színházi olimpia véget ért, de színes élményei velünk maradnak + videó

A 10. színházi olimpia látványos záróeseménnyel fejeződött be, aki ott volt, biztos, hogy nem felejti el ezt az egészen különleges Szent Iván-éjt.

Tóth Gábor
2023. 06. 25. 15:00
null
20230624 Budapest Margit Sziget Szent Iván éj Szinházi Olimpia záró esemény Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat estére a Margitsziget átalakult a csodák és az álmok földjévé, itt tartották ugyanis a 10. színházi olimpia összművészeti záróeseményét. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszámolt arról, hogy Magyarországon soha nem látott nagyságú színházi eseménysorozat zárult le, amelyben 58 ország 400 társulata 750 előadást adott.

 Színháztörténelmet írunk

– mondta a Nemzeti Színház igazgatója, majd hozzátette, hogy ezzel győzött a magyar kultúra. 

Az eseményről a Hír TV Radar című műsora is beszámolt.

A záró előadás meglepetése az „Im memoriam Bartók”, Binder Károly és Varga Gábor improvizatív táncelőadása. Még javában tart a színpadi előadás, amikor Fekete Péterhez, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójához lépek, aki elmondja, nagyon büszke arra, hogy a 10. színházi olimpia állomásain elsőként lehetett jelen a cirkuszművészet. Beszámol arról, hogy a cirkuszművészet generációról generációra átadott tudását, kulturális örökségét sokan megismerhették az elmúlt hónapokban. A záróeseményen egy csodautazásra invitálják a nézőket a Margitszigeti Szabadtéri Színpad körüli parkba, ahol vetítés, lézershow és táncosok sokasága várja az előadásról kiérkező közönséget. 

Csodát éltünk meg ez alatt a pár hét alatt

– mondja elégedetten Fekete Péter, majd hozzáteszi, hogy a színházi olimpiára érkező külföldiek azzal találkoztak, hogy a magyarok szeretetreméltó, befogadó, művészet iránti fogékony emberek. A főigazgató kiemelte, hogy hálás a hazai megrendezésű színházi olimpiának, amely képes volt arra, hogy a színházművészettel együtt a cirkuszművészetet, a táncművészetet egyenrangú előadó-művészeti ágként mutathatták be. 

Mindez pedig jól mutatja, hogy a cirkusz az nem show business, hanem klasszikus előadói ág

– mondja Fekete Péter, majd sietősen távozik, sok még a tennivaló a zárógála előtti utolsó pillanatokban is. Mi pedig továbbmegyünk, hogy az alkonyodó Margitszigeten megismerhessük a csodákat létrehozó artistákat, művészeket, zenészeket. Nem kell sokat mennünk, rögtön ifj. Simet László artistaművésszel találkozunk, aki áprilisban egy drótkötélen, 30 méter magasságban vitte át a Duna felett azt a színházi maszkot, amelyet ma éjszaka szimbolikusan – egy tízméteres kötélpályán áthaladás után – átad Vidnyánszky Attilának, aki ezzel ünnepélyesen le is zárja a világszínházi eseményt. Ifj. Simet László hangsúlyozza, hogy az egész magyar kulturális életnek egy kiemelkedő rendezvénye ez a megméretés.

Az én részemről, a cirkuszi szakma részéről nagyon örülök, mert most volt először az, hogy a cirkuszművészet is képviseltette magát ezen az eseményen

– nyilatkozta a világhírű artistaművész, aki arról is beszélt, hogy jó együtt látni a különböző előadó-művészeteket és azt is, hogy egyre több cirkuszi produkció nyit a színház felé.
 

 

A szabadtéri színpad hangjai kiszűrődnek a parkba, mindenki felismeri a ritmusokat: megkezdődött a Bolero, az utolsó zenei tétel, utána pedig kezdetét veszi az a látványos finálé, amelyen számos társulat hosszú hónapokon keresztül dolgozott. Odakint a magyar mellett olasz, orosz és angol szavakat hallunk: a világ minden részéről érkező artisták utolsó egyeztetése zajlik. A technikusok sietősen intenek, készen állnak. Mindenki a helyén van, perceken belül megkezdik a Margitszigeti Szabadtéri Színpad körül az előadóművészek lélegzetelállító utolsó nagy játéka. Még megy a vastaps, amikor a színházból elsőként kisietőket különös, soha nem látott látvány fogadja. A Margitsziget Szent Iván éjjelén teljesen átalakult: az öreg platánok vaskos törzseit különleges projektorokkal világítják meg. A fényfestmény eredményeként szarvasok, farkasok és más állatok jelennek meg a sötét éjszakában és indulnak el a nézőközönség irányába.

 

A látogatók megbabonázottan nézik a lélegzetelállító képsorokat. 

Az emberek a mobiltelefonjaik után nyúlnak, hogy megörökítsék ezt a nem mindennapi látványt. Az erdő misztikuma, a képzelet titkos útjaira hívja a kalandozókat. A távolban lidércfényként tűnik fel egy-egy fénycsík. A fűbe kihelyezett végeláthatatlan hosszúságú fehér drapéria vezeti át a nézőket az egyik ámulatból a másikba. Az artisták fantasztikus mutatványok sorával bizonyítják, hogy a cirkuszművészet élő és elven műfaj, amely olyan régóta várja, hogy ne csak a porond porában, hanem az emberek közé kilépve is megmutassa érdemeit. Azokat a kincseket, amely nem vásári, sörszagú mutatványosok öröksége, hanem a magyar és az európai magaskultúra kiemelt része.

És valljuk be, van mit elismerni, van mire büszkének lenni. Szenzációs produkciók sora fogadja az összművészetek szerelmeseit. Zsonglőrök, erőemberek úsznak a lámpák és kivetítők fényárjában. Közben pedig hangulatos zene szól. 

Változatos programkínálat jellemzi a záróeseményt is (Fotó: Mirkó István)

A premontrei kápolna előtt a színészeké a főszerep, akik ennek a csodás és babonás éjszakának a rejtélyeibe avatják be a látogatót. Nem sokkal mellettük a klasszikus zene kerül a középpontba, megint tőlük pár méterre pedig a tradicionális indiai művészet egzotikus varázslatát láthatjuk. Gazdag és sokszínű az a vizuális élmény, amit a romtemplom közelében tapasztalhatunk meg. A falakon egymásba folyó fényfestmények, lézerjáték pazar látványt nyújt. 

A romtemplom túloldalán fényfüzéres maskarába öltözöttek tánca látható. 

Szent Iván éjjele révén az alakoskodók mirákulumjátéka között feltűnnek a csillagjegyek, amelyek ezen legrövidebb éjszaka bujaságát és életörömét hirdetik.

Egymást érik a performanszok, a zsonglőrmutatványok. Ezen az estén nemcsak a budapestiek, hanem az egész nagyvilág elámul. A 10. színházi olimpia bebizonyította, hogy a cirkusz-, a tánc- és más előadó-művészetek a kultúra legjavát alkotja. Mindez egy hosszú és tudatos építkezés eredménye, amelynek első gyümölcseit éppen most, Szent Iván éjjelén szakajthattuk le.

Programok, rekordok, riportok a Kultúrnemzet színházi olimpiai gyűjtőoldalán! Kattintson IDE

Borítókép: A 10. színházi olimpia záróeseménye (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.