Budafoki spiritusz: kastélyok, egykori szeszgyárak és ma is működő pincészetek

Budafoki spiritusz címmel szervez programot a Sétaműhely: legújabb, kóstolós sétájukon a résztvevők Budafokra látogathatnak el, ahol kastélyokat, egykori szeszgyárakat és ma is működő pincészeteket ismerhetnek meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 19. 7:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XXII. kerületi Savoyai Jenő térről induló sétát a Törley Pezsgőpincészetben fejezik be, ahol az érdeklődők megismerhetik a pezsgőgyártás folyamatát, a Törley család kalandos történetét és kóstolón is részt vehetnek. A rómaiak által kialakított pincerendszer és a betelepült németek hagyományai együttesen tették a minőségi alkoholgyártás fellegvárává a települést a XIX. század végére. A sikeres vállalkozások tulajdonosai pompás rezidenciákat építettek gyáraik közelében.

Egyikük, Törley József számos téren volt az első az országban: ő foglalkozott először brandépítéssel, ő vásárolt először céges teherautókat és ő okozta az első autóbalesetet is

 – emelik ki a program ismertetőjében a szervezők.

A szeptembertől induló séták alkalmával az érdeklődők megtekinthetik az egykori Savoyai-kastély megmaradt kapuját, a kápolnát, amelyet egy sörgyáros özvegye építtetett, Budapest egyetlen copfutcácskáját és a Czuba–Durozier-kastélyt, amelynek pincéjében konyakgyár működött. A látogatók megtudhatják, hogy ki telepítette be németekkel az egykori Promontor nevet viselő helységet, amelyből később Budafok kifejlődött. A séta során elmesélik, kik laktak az ottani barlanglakásokban még a XX. században is, és kiderül, melyik testrészére kell egy pezsgőmesternek a legjobban vigyáznia – olvasható a program ismertetőjében.

Borítókép: Sétaműhely

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.