Egy csepp India Budapesttől pár kilométerre

Fókuszban a lótusz címmel az indiai lótuszt bemutató, tematikus napot tart a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert szombaton.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 22. 14:30
Indiai lótuszok
A Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert bemutatása 2022.07.23. (Fotó: Havran Zoltán HZ Magyar Nemzet) Fotó: Havran Zoltán Forrás: havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kert nagy tavába három éve, a gyűjtemény gazdagításáért és esztétikuma emeléséért telepítettek indiai lótuszt. A kedvező környezeti adottságok – különösen a jó megvilágítottság és a mély, tápanyagdús iszapréteg – révén mára burjánzó állomány idén ismét tömegesen virágzik, ehhez kapcsolódik a Fókuszban a lótusz tematikus nap – közölte a Nemzeti Botanikus Kert. Mint a közlemény emlékeztet, az indiai lótusz (Nelumbo nucifera) nagy, hamvas, pajzs alakú levelei embermagasságnyira is a vízfelszín fölé emelkedhetnek. A zöld levéltenger fölött, hosszú kocsányon, nagyméretű, rózsaszín virágok bontják szirmaikat.

Lótuszok az arborétum tavában (Forrás: Facebook/Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót)

Jelentős mezőgazdasági növény, főként Kínában termesztik nagy tömegben holtmedrekben és elárasztott rizsföldeken. Vastag, lédús, üreges gyöktörzsét nyersen fogyasztják vagy tápláló keményítőt készítenek belőle, leveleibe élelmiszert csomagolnak, magját csemegeként fogyasztják.

Szombaton a vácrátóti botanikus kert kurátorai vezetett sétákon mutatják be a növény azon rejtett, érdekes és hasznos tulajdonságait is, melyeket a laikus szemlélő nem feltétlenül vesz észre. Közelről megnézhetik például különleges vízlepergető levelét, a szárából kihúzható selymet és virágának szépségen túlmutató tulajdonságait – közölték a szervezők.

Akik csendes vagy a zene hangjaihoz kötődő kikapcsolódásra vágynak, azok meditatív, hangszeres bemutatókon vehetnek részt Tóth Szabolcs szitárművész és Bársony Bálint zenész tolmácsolásában.

Kelet-Ázsiát a Koreai Kulturális Központ képviseli, amelynek közvetítésével a Mugunghva tánccsoport koreai táncokat mutat be, a Mindeulle zenekar pedig tradicionális zenét játszik, többek között a gajageum nevű húros hangszeren.

A lótusz harmóniája, törékeny szépsége nemcsak kínai, japán és koreai művészek számos nemzedékét ihlette meg, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászhallgatóit is. Ők Belső lótusz címmel szabadtéri alkotásaikkal készülnek az eseményre – áll a közleményben.

A gyerekek a lótuszhoz kapcsolódó, a növény részeit is felhasználó kézműves foglalkozásokon mutathatják meg kreativitásukat a tematikus napon, aki pedig a programok közben megéhezik, lótuszból készült finomságokat falatozhat.

A programok a botanikus kert általános belépőjegyeivel látogathatók.

Borítókép: A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert bemutatása 2022. július 23-án (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.