Elkezdődtek a sümegi végvári napok

Történelmi múltunk megismeréséből hősiességet, hazaszeretetet, bátorságot és merészséget tanulhatunk – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a 26. Végvári napok nyitóeseményén. Ma lovasjátékok és mongol lovas kaszkadőrshow várta az érdeklődőket, holnap jelmezes felvonulás lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 12. 22:00
null
A 26. végvári napok nyitónapja Sümegen Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 26. Végvári napok helyszíne a Sümegi vár és a Kisfaludy várkert. A kétnapos családi történelmi fesztiválon számos program várja a látogatókat. Mind a két napon részt lehet venni a solymászbemutatón, a tömlöctúrán és a kecskefejésen vagy éppen bábszínházi előadáson. A mai nap különleges programjai közé tartoztak a történelmi a lovasjátékok és mongol lovas kaszkadőrshow, amelyek után középkori lakomát tartottak a lovagteremben. Vasárnap történelmi jelmezes felvonulás részesei lehetnek a látogatók. A vár tüzérségi ostromának csatajeleneteit láthatják, illetve olasz zászlóforgatók bemutatóját kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, de lesz számszeríjász-bemutató és néptánc is. Külön foglalkozásokkal készülnek a 8–14 éves korosztály számára az apródok és martalócok csatájával. Vasárnap este a Nemzeti Lovas Színház Honfoglalás című rockoperáját láthatja a közönség, amely előtt koncertek várnak mindenkit.

Zászlóforgatók a sümegi várnál az első napon. Fotó: MTI/Varga György

– A sümegi fesztiválhoz hasonló hagyományőrző rendezvények révén játékos formában ismerhetjük meg a múltunkat – emelte ki köszöntőjében Navracsics Tibor. A miniszter szerint a szomszédunkban dúló háború a béke törékeny voltára ébreszt rá bennünket, és még inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az ősök hősi erényeire manapság is szükségünk van.

– Minden évben augusztus második hétvégéjén rendezik meg a végvári napokat. A sümegi vár 1989-ben kezdődött fejlesztése közben merült fel az ötlet, hogy létrehozzunk egy figyelemfelkeltő rendezvényt a végvári vitézek emlékére, ami a hősiességre és lovagiasságra tanít és nevel – mondta el az MTI kérdésére Böjte Éva, a rendezvény főszervezője. Hozzátette, hogy a családilag működtetett vállalkozás távlati célja a sümegi vár teljes rekonstrukciója, az 1600-as évek végére jellemző állapot létrehozása.

Borítókép: Jelmezes felvonulás és korabeli fegyveres programok is várnak Sümegen (Fotó: MTI/Varga György)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.