időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

A restaurált mozgóképek közül számos alkotás érhető el a Filmio kínálatában

A filmmaraton sikerfilmjei online is megnézhetők, ingyenesen

Magyar Nemzet
Forrás: Filmio.hu
2023.09.21. 12:40 2023.09.21. 17:43
A filmmaraton sikerfilmjei online is megnézhetők, ingyenesen

Nagy siker volt telt házas előadásokkal a restaurált mozgóképeket felvonultató Budapesti Klasszikusfilm-maraton, amelynek programjából számos alkotás elérhető a Filmio kínálatában. A frissen felújított Latabár-klasszikus, az Egy szoknya, egy nadrág (1943), Gaál Béla vígjátéka, a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula megjelenésekor betiltott szatírája, A Sípoló macskakő (1971) csütörtöktől vasárnapig ingyenesen megtekinthető a magyar filmek streamingplatformján.

A Budapesti Klasszikusfilm-maratonon a hollywoodi produkciók és ritka gyöngyszemek mellett számos hazai klasszikust is látni lehetett, bemutatták a frissen restaurált Latabár-filmeket, megemlékeztek 150 éves fővárosunkról, és külön válogatást szenteltek a Balázs Béla Stúdió alkotóinak, köztük Gazdag Gyula munkásságának. A Filmio kínálatában számos, a maratonon nagy sikerrel vetített magyar film nézhető, közülük három alkotás ingyenesen tekinthető meg vasárnap estig. 

Egy szoknya, egy nadrág
Képkocka az Egy szoknya, egy nadrág című filmből (Forrás: Filmio)

Egy szoknya, egy nadrág (1943) 

Sóvári Péter, a felkapott színész szerelmére más is szemet vetett, a nagyravágyó Ibolya azonban nem sejti, hogy grófi származású udvarlója valójában szegény, mint a templom egere, és a vagyont, amivel henceg, egy spanyol özvegytől reméli. Amikor a gróf rossz ripacsnak nevezi Sóvárit, a sértett férfi bosszút esküszik, és színészi képességeit bevetve eljátssza a spanyol özvegy szerepét. Az 1940-es évek közönségkedvenc és máig népszerű bohózatában Latabár Kálmán fergeteges alakításának lehetünk tanúi. 

 

Pesti mese (1937) 

Kis Klári, a lenézett kalaposlány egy napon váratlanul hatalmas amerikai vagyont örököl, csőd szélén álló munkaadójának testvére ezért a közelébe akar férkőzni, hogy rátehesse a kezét a pénzre. A munkahelyén Copfosnak csúfolt lány azonban nem olyan butuska, amilyennek felettesei hiszik, ezért tervet eszel ki kapzsi udvarlója leleplezésére. A főszerepekben Turay Ida, Páger Antal és Kabos Gyula brillírozik. 

 

A sípoló macskakő (1971) 

A Kádár-rendszer sokáig betiltott szatirikus parabolájában diákok érkeznek egy vidéki építőtáborba dolgozni, azonban a földeken épp nincs tennivaló, a vezetők ezért különféle programok szervezésével igyekeznek leplezni a kínos hibát. A fiatalok hamarosan rájönnek, mi a pótcselekvések célja, amelyet követően egyre nehezebb fenntartani a táborban a rendet. Gazdag Gyula első játékfilmjét rendszerkritikussága miatt először betiltották, majd 1972-ben mégis bemutatták, a hetvenes években formálódó fiatal ellenzék egyik fontos kultuszfilmje lett. 

További részletek a megtekinthető filmekről a Filmio oldalán találhatók. 

Borítókép: A Budapesti Klasszikusfilm-maratonon vetített filmek a Filmio oldalán is elérhetők egy ideig (Forrás: Filmio)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.