Énekesmadarak és kígyók balladája: novemberben újabb küzdelem az arénában

A közelmúltban megtekinthetővé vált Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája című film új, második előzetese. A videó visszhangja kedvező volt, a filmkedvelők érdeklődéssel fogadták és kedvezően értékelték a több mint két és fél perces anyagban megmutatott részleteket.

2023. 09. 21. 20:25
Fotó: Fórum Hungary
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az éhezők viadala mozifilmszéria Suzanne Collins amerikai írónő azonos című regényein, egy fiatal felnőtteknek szóló, disztópikus – tehát negatív jövőképet felvázoló – könyvsorozaton alapul.

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája című film plakátja (Forrás: Fórum Hungary)

A regények a posztapokaliptikus Panemben játszódnak. Az ország központjában – a Kapitóliumban – élnek a gazdagok és kiváltságosok, ám a fővárost tizenkét, a szegénység más-más mélységében lévő körzet veszi körül. 

E körzetek gyermekeit választják ki sorsorolás útján, hogy megmérkőzzenek egymással az éhezők viadalán, egy évente megrendezett élet-halál harcon.

Az összecsapás-sorozatot közvetíti a tévé, Panem polgárainak okulására és szórakoztatására.
 

Az alaptrilógia nyomán készített, négy mozifilmből álló sorozat a 2010-es évek egyik legjövedelmezőbb franchise-zának bizonyult: 493 millió dolláros, összesített költségvetése mellett 2,9 milliárd dolláros bevételt ért el világszerte. Sikere nyomán a fiatal felnőtteknek szóló disztópiák kisebb dömpingje következett, olyan filmekkel, mint Az emlékek őre vagy Az 5. hullám, és olyan filmtrilógiákkal, mint A beavatott, vagy  Az útvesztő.

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája című regény  magyar kiadásának borítója (Forrás: Agave Könyvek)

Suzanne Collins 2020-ban jelentkezett az alaptrilógiához írott előzményregénnyel. Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája megfilmesítési jogai már a könyv megjelenése előtt elkeltek, sőt, a gyártó stúdió bejelentése, miszerint e kötetből is film készül, csaknem egy hónappal azt megelőzően hangzott el, hogy regény a boltok polcaira került volna. 

A történet 64 évvel a 2012-es nyitó részben bemutatott események előtt játszódik. Egyik központi alakja Coriolanus Snow – igen, az a Coriolanus Snow, aki a trilógiában Panem vérszomjas, hataloméhes elnöke. 

A későbbi zsarnok itt, az előzménytörténetben csupán egy tizennyolc éves kapitóliumi fiatalember, aki igyekszik mindent megtenni azért, hogy megrendült helyzetű családja ne váljon kegyvesztetté. 

Ezért vállalja, hogy felkészít egy 12. körzetből érkező, fiatal lányt, bizonyos Lucy Grayt a soron következő Éhezők Viadalára. Ám mert közben kiderül, hogy Lucy remekül ért a tömeg rokonszenvének elnyeréséhez, továbbá az emberek manipulálásához, Snow rádöbben: ha képes a maguk javára fordítani az esélyeket, mindkettőjük sorsát megváltoztathatja.

Lucy Gray (Rachel Zegler, középen) a 12. körzetből érkezik a viadalra. Jelenet a filmből (Forrás: Lionsgate)

Az idősebb Snow-t a korábbi filmekben Donald Sutherland alakította, a kamaszkorban járó énjét az eddig főleg tévésorozatokban dolgozó Tom Blyth formálja meg. Mentoráltját, Lucy Gray-t Rachel Zegler játssza, aki Steven Spielberg 2021-es West Side Storyjában tűnt fel, Maria szerepében, és aki azóta nemcsak az Énekesmadarak és kígyók balladája, de a Disney-féle élőszereplős Hófehérke-feldolgozás főszerepét is megkapta. 

Az előzményfilm rendezői székében ugyanaz a Francis Lawrence foglal helyet, aki a négy eddigi mozifilm közül három munkálatait irányította ugyanebben a minőségben. 

Az Éhezők viadala mozifilmsorozat összes részének játékideje két óra fölött van, de az Énekesmadarak és kígyók balladája e tekintetben az összes többit maga mögé utasítja: ez a széria leghosszabb epizódja, két óra negyvenöt percben meséli el Coriolanus és Lucy, a Kapitólium és Panem történetét.

A film november 16-tól látható a magyarországi mozikban. 

A gyártó stúdió, a Lionsgate a hollywoodi színészek és a forgatókönyvírók jelenleg is zajló sztrájkja közepette sem változtatta meg a bemutató korábban kitűzött dátumát. Ez annyit tesz, hogy ha novemberben is tart még a munkabeszüntetés, a film szereplői nem vehetnek részt az Énekesmadarak és kígyók balladája népszerűsítő kampányában, nem adhatnak sajtónyilatkozatokat, ami hatással lehet a közönség érdeklődésére, valamint a jegybevétel számaira. 

Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája második előzetese, magyar felirattal


A második előzetes visszhangja ugyanakkor kedvező volt, a filmkedvelők pozitívan értékelték az immár két rövid anyagban megmutatott részleteket.

 

Borítókép: Lucy és Coriolanus. Az éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája című film plakátjának részlete (Forrás: Fórum Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.