A földesi értéktár kincseinek nyomában

A Földesi Értéktárban negyvenöt helyi értéket tartanak számon, melyet egyéni és szervezeti javaslatokra vettek fel a Hajdu-Bihar vármegyei település értékei közé. Az értéktár kincseit csaknem egyhetes fesztiválon ismerhetik meg az érdeklődik, szeptember 11–16. között ugyanis első alkalommal veszi kezdetét a helyi nemzeti értékeink hete – írja a Haon.hu.

Forrás: Haon.hu2023. 09. 05. 9:00
földes  kovácsműhely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nagymúltú település részben fennmaradt, de túlnyomó részt feledésbe merült szellemi és anyagi, természeti, közösségi értékének és termékeinek tovább éltetése a célja a szervezőknek – olvashatjuk az első földesi helyi nemzeti értékeink hete megálmodóinak motivációját a Haon.hu oldalon megjelent cikkben. Éppen ezért szeptember 11 . és 16. között tematikus programokkal mutatnak be az érdeklődőknek valamennyi helyi értéket, egyebek között Csáth Géza Földeshez köthető munkásságát, az állandó Karácsony Sándor-emlékiállítást, a település néptáncmozgalmát és a földesi helytörténeti gyűjteményt is.

néptánc - érték
A földesi néptáncmozgalom történetét 2019-ben vették fel a helyi értéktárba (Forrás: Földesi Értéktár bizottság)

 

A rendezvénysorozatunk célja, hogy a helyi nemzeti értékeink ne csak múzeumi jelleggel létezzenek, hanem kapjanak szerepet a mindennapjainkban, alkalmat adva közösségi ismeretszerzésre, együttlétre, kikapcsolódásra

– nyilatkozta a Haon.hu-nak Szabó Irma, az értéktárbizottság elnöke. 

De hogy mégis milyen programokra várják a kicsiket és nagyokat egyaránt? – Utcajáró egyéni és csoportos verseny, TikTok-videókészítő pályázat a helyi nemzeti értékeinkről, iskolai és óvodai programok is színesítik a hét eseményeit – ismertette az elnök. Versenyt is hirdettek: amelyik utcából lakosságarányosan a legtöbben látogatják meg Gaál Zsigmond fényképes hagyatékát a Földes-házakról, majd beazonosítják saját házukat, azok között a szervezők utcai padot sorsolnak ki. 

Hozzátette:  

– Szerdán Csáth Géza és Földes címmel Bakó Endre mutatja be az orvos-író itt szolgált két évét. Csütörtökön az érdeklődők temetői sétán megismerhetik az évszázadok családtörténetét őrző helyi zsidótemetőt. 

Pénteken, a fiatalok tizenkét órás vetélkedőjét tartják meg. Szombaton Karácsony Sándorra emlékezve konferenciát rendeznek, majd újra nyitják a kibővített és megújult Karácsony Sándor-emlékkiállítást.

A Földesi Értéktár ITT érhető el.

Borítókép: Haon.hu/Péter Imre

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.