Hangversennyel ünneplik a kilencvenéves Vásáry Tamást

Vásáry Tamást köszöntötte 90. születésnapján pénteken a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara. A Kossuth-díjas zongoraművész, karmester tiszteletére vasárnap hangversenyt is tartanak majd a Zeneakadémián, ahol Beethoven 9. szimfóniáját fogja vezényelni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 01. 13:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vásáry Tamást köszöntötte 90. születésnapján pénteken a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy Vásáry Tamás a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek fontos személyisége, olyan nemzeti kincs, akire a közmédia is tisztelettel és büszkén tekint.

Büszkék vagyunk rá, hogy vezényel, irányít, részt vesz a közmédia életében

– mondta a vezérigazgató. Hozzátette: a legendás 6-os stúdióban egy bensőséges ünneplésen szeretné a közmédia nevében is köszönteni Vásáry Tamást.

Vásáry Tamást az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel köszöntötte
Vásáry Tamást az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel köszöntötte (Fotó: Vörös Attila) 

A rádiózenekar 1992. december 19-én adta az év utolsó nyilvános, emlékezetes hangversenyét a Budapesti Kongresszusi Központban, a koncerten Vásáry Tamás vezényelt és zongorán közreműködött. A hangversenyt megelőző, a Magyar Rádió 6-os stúdiójában zajló próbákon talált egymásra Vásáry Tamás és a rádiózenekar, amelynek így kezdődött egy fontos korszaka – mondta Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője, a Bartók Rádió csatornaigazgatója a 90 éves karmestert köszöntő beszédében a 6-os stúdióban.

Devich Márton elmondta, hogy az 1992-es koncerten, amelyen megszületett a csoda, Chopin Andante spianato és Grand Polonaise, az f-moll zongoraverseny és Brahms 1. szimfóniája hangzott el. Emlékeztetett, hogy a két nap próbasorozatát tekintik a rádiózenekari Vásáry-mítosz kezdőpontjának. A sikeres hangversenyt követően ugyanis a zenekarban aláírásgyűjtés kezdődött Vásáry felkérése érdekében.

Vásáry Tamás az ünnepségen kiemelte, hogy életében sok örömöt szerzett neki a rádiózenekar és énekkar. Az ajándékba kapott porcelán karmesteri pálcáról elmondta: ez is azt szimbolizálja, hogy feladata szolgálni a zenekart, az országot, s minél jobb produkciókkal gazdagítani Magyarország hírnevét.

Vásáry Tamást ünnepi hangversenyen köszöntik vasárnap este a Zeneakadémián, ahol Beethoven 9. szimfóniáját vezényli. A kultikus remekmű immár 199 éve talány hallgatóknak és előadóknak egyaránt. Minden korszakot túlél és mindenféle értelmezés előtt nyitva áll. Vásáry Tamás vallja, hogy Beethoven 9. szimfóniája „az emberiségről szól, de a lehető legfelsőbb szinten, valamilyen mélységes szeretettel átitatva”.

A Vásáry Tamás 90. születésnapja tiszteletére rendezett hangversenyen közreműködnek a Magyar Rádió Művészeti Együttesei. A koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti 19.30-tól, az M5 kulturális csatorna pedig aznap 21 órai kezdettel tűzi műsorára.    

A Magyar Szent István-renddel kitüntetett Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte 90. születésnapját. Pályafutása alatt több mint száz zenekarral dolgozott együtt, és 1993–2004 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója volt, jelenleg elnök-karmestere.

Borítókép: Vásáry Tamás (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.