Helyi és abszolút érték

Kisvárosi méreteihez képest nagyszabású rendezvénnyel csatlakozik Sümeg a ­Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa programsorozathoz. A szep­tember 22–24-én a Palotakertben megrendezendő Kisfaludy 2023 – utcaszínház-fesztivál nemcsak Sümeg nagy szülöttjének emlékéhez méltó, de hitelesen tükrözi azt a kulturális nívót, ami Sümeget jellemzi.

2023. 09. 02. 10:00
null
Fotó: Szijártó János/ Veszprémi Napló
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kisfaludy-emlékházban tartott sajtótájékoztatón Navracsics Tibor (képünkön) területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa eseménysorozat során nemcsak Veszprém, de az egész tájegység bemutatkozhatott, megmutathatta helyi és egyetemes értékeit. A miniszter a közelgő utcaszínházi fesztivál kapcsán arra mutatott rá, hogy a Kisfaludy testvérek alakja különösképpen alkalmas arra, hogy rávilágítsunk az európai és a nemzeti értékek találkozására. Sándor és Károly úgy voltak magyarok, hogy közben igazi európaiak is lehettek.

A fesztiválon Berecz András meséit is meghallgathatjuk (Fotó: MMA)

Végh László, Sümeg polgármestere arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos szerepet játszott a Kisfaludy család a térség kulturális életében. Kétségtelen: a nagy műveltségű Sándor bécsi kalandjait feledve, katonai pályáját feladva, népszerű műveinek köszönhetően nemcsak a magyar irodalmi nyelv megteremtésében jeleskedett, de tulajdonképpen neki köszönhetjük az olvasók megteremtését is. A Himfy szerelmei annyira népszerű volt a maga korában, hogy még azok is rákaptak az olvasásra, akik korábban a hivatalos leveleken csak muszájból böngészték a betűt. Hasonlóan fontos alakja a magyar művelődésnek Sándor testvérbátyja, Károly, aki irodalmi lapjával, az Aurórával és népszerű színműveivel ugyancsak sokat tett a magyar színjátszásért.

És ezzel el is érkeztünk az utcaszínházi fesztiválhoz, amelyet szeptember 22-én a Kisfaludy-emlékház udvarán egy összművészeti rendezvénnyel nyitnak majd meg, s néptáncosok, örömtáncosok és zenészek veszik birtokba Kisfaludy szülőházát. Hogy hogyan fognak elférni a kicsiny épületben, legyen a szervezők gondja. Ráadásul a táncosok és zenészek mellett települési értékek, művészek és művészetek, színház, irodalom és gasztronómia is terítékre kerül.

A háromnapos rendezvényen láthatunk utcaszínházi előadásokat, bábszínházat, részt vehetünk interaktív színházi műsorban, találkozhatunk gólyalábasokkal, óriásbábosokkal, tükörbábosokkal, meghallgathatjuk Berecz András meséit, lesz vershallgatás és versfestés a Kisfaludy-emlékház udvarán, de még Kisfaludy badacsonyi szüretéből is ízelítőt kaphatunk.

Az esemény minden előadása ingyenes lesz, és a szervezők ígérete szerint igazi csemegét kínál azoknak, akik szeretik az irodalmat, a színházat, a zenét, a táncot és a tartalmas közösségi programokat.

Borítókép: Végh László, Navracsics Tibor és Oszkai Réka a sajtótájékoztatón (Fotó: Szijártó János/Veszprémi Napló)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.