időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Botrány a Katonában: bűncselekmény lehet a Gyurcsány-pártnak adott kedvezmény

Kossuth-szónokverseny: a generációk közti különbségekről vitáznak a fiatalok + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.28. 16:06 2023.09.28. 16:23
Kossuth-szónokverseny: a generációk közti különbségekről vitáznak a fiatalok + videó

A megméretésre TikTok-videóval jelentkezhetnek a 16–30 év közötti fiatalok. A legjobb szónokok november 11-én, a Nemzeti Színházban rendezett döntőn mérhetik össze képességeiket.

Szónoki tehetségüket, vitakészségüket és talpraesettségüket mérhetik össze idén a 24. Kossuth-szónokversenyre jelentkezők. A szervezők közleménye szerint a 24. alkalommal megrendezett verseny egyik kiemelt témája a generációk közötti különbség lesz. A jelentkezők egy maximum egyperces, saját gyártású videóval jelentkezhetnek, amelyben többek közt a készpénzhasználat, a lexikális tudás, valamint az otthoni főzés mellett vagy ellen, ugyanakkor a generációk közti hasonlóságokhoz és különbségekhez kapcsolódva kell érvelniük.

A zsűri elnöke Rátóti Zoltán színművész lesz
A zsűri elnöke Rátóti Zoltán színművész lesz. Fotó: Facebook/Petőfi.hu

A szónokverseny egy online és két jelenléti fordulóból áll. A szakmai zsűri értékelése alapján a döntőbe jutott versenyzők háromperces, klasszikus szónoklatban és vitahelyzetben egyaránt összemérhetik majd a tudásukat.

A jelentkezőknek október 20-ig a saját TikTok-csatornájukra kell feltölteniük a pályázati anyagukat, a kisvideót ugyanakkor zárt YouTube-link formájában a szervezők által megadott e-mail-címre is elküldhetik. Fontos, hogy a versenyzők használják a #vitaTok #szóKimondó #aszavakördöge #szónokleszek hashtageket a TikTokon, valamint jelöljék meg a Kultúra.hu csatornát is.

A döntőt november 11-én, a Nemzeti Színházban tartják, amelyre a videós fordulók legjobbjait hívják majd be. A legeredményesebb szónok 300, a második és harmadik helyezett 200 és 100 ezer forintot vihet majd haza, de számos különdíjat is kiosztanak a szervezők.

Az idei verseny zsűrijének elnöke Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója lesz. Az esemény a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye, a Nemzeti Színház, az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara, valamint a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport szervezésében valósul meg.

Borítókép: A Kossuth-szónokverseny döntőjének idén is a Nemzeti Színház ad otthont (Forrás: Facebook/Petőfi.hu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.