Madách-maraton az M5 csatornán

Közel hat és fél órán keresztül, egyben látható a grandiózus Madách Projekt teljes előadása az M5-ön ma 21 órától, valamint két részletben (az elsőt 12.40-től adták, a másodikat 19.30-tól vetítik) megtekinthető az Összehullni, szétsietni című werkfilm, amely a nemzetközi színházi produkció létrejöttének elkapott pillanatait, a feladat nagyszerűségét és nehézségeit mutatja be.

Forrás: szfe.hu2023. 09. 21. 16:15
Madách: Az ember tragédiája
Konstantinápoly, a török diákok által bemutatott szín. Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház Forrás: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Madách Projektről készült 52 perces dokumentumfilmet az M5 műsorán 19.30-tól vetítik, az első rész itt tekinthető meg. Az „Összehullni, szétsietni” című, 52 perces dokumentumfilm (melynek rendezője Nagy Anikó Mária)  a Magyarországon zajló 10. Nemzetközi Színházi Olimpia részeként rendhagyó Az ember tragédiája június 23-i előadás eseményeit dolgozza fel. 

Madách: Az ember tragédiája
Az ember tragédiája a Nemzeti Színház előadásában (Fotó: Eöri Szabó Zsolt/Nemzeti Színház)

Madách Imre költeményét a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói mellett külföldi színésznövendékek játszották el a Hajógyári-sziget óriási csarnokában. A Tragédia egyes színeit tíz különböző ország növendékei állították színre. 

Az athéni színt görög, a bizáncit török, a londonit angol, a rómait olasz, az egyiptomit egyiptomi, az űr színt pedig kanadai hallgatók játszották saját anyanyelvükön. A színeket Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező állította össze előadássá. 

„Az Összehullni, szétsietni című dokumentumfilmünk e páratlan alkotófolyamatot kíséri végig és mutatja be, hogyan képes Madách Imre művén keresztül kapcsolatokat teremteni e soknemzetiségű alkalmi társulat. A mozgókép szakos oktatók és hallgatók együttműködésében létrejött lírai werkfilmben mai Ádámokat és Évákat keresünk a világ minden tájáról” – olvashatjuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem ajánlójában. 
 

Borítókép: Az ember tragédiája, Konstantinápoly – a török diákok által bemutatott szín (Forrás: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zsolt)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.