Lódzban találkoztak a kultúra útjai

Jövő szeptemberben Visegrádon szervezik meg az Európa Tanács kulturális útvonalainak szakértői fórumát – jelentette be Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára pénteken a közép-lengyelországi Lódzban.

2023. 09. 22. 21:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vincze Máté az MTI-nek elmondta: a szerdán kezdődött háromnapos lódzi fórumot az európai kulturális útvonalak együttműködési projekt évi rendezvényeként 12. alkalommal tartották meg, témája az ipari környezet újrahasznosítása kulturális és kreativitási célokra. A politikus bejelentette: jövő szeptemberben a szakértői fórumot Visegrádon rendezik meg, fő témája a fiatalság bevonása lesz a kulturális örökség átadásába.

Nem ér semmit a kulturális örökség ápolása, ha nem adhatjuk át az újabb generációknak

– húzta alá Vincze Máté. Visegrádon a fórum résztvevői ezt a témakört vitatják meg, valamint a szakértők segítségével megosztják a jó gyakorlatokat a különféle innovatív eszközök, múzeumpedagógiai és egyéb kulturális eszközök alkalmazásáról – jelezte.           

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára (Forrás: Facebook/Vincze Máté)


Emlékeztetett, az Európa Tanács kulturális útvonalai egy széles körű együttműködési forma, amelyben a kulturális intézményektől kezdve a turisztikai intézményeken át 

tulajdonképpen minden soft-power diplomáciai eszköz

képviselteti magát, együttműködve a közös európai kulturális örökség ápolása érdekében. Felidézte: Magyarország idén éppen tíz éve tagja a kulturális útvonalak 1987-ben a spanyolországi Santiago de Compostelában megalapított hálózatának, és eddig tizenegy, az Európa Tanács kulturális útvonala címmel rendelkező projekthez csatlakozott.  
A lódzi fórumon újabban Csehország, Málta és Moldova csatlakozott a 40 tagországú, összesen 47 kulturális útvonalat magában foglaló hálózathoz.
Borítókép: Tanácskoznak a lódzi fórum résztvevői (Forrás: Facebook/Vincze Máté)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.