Két szocialista ország élete a nők szemszögéből

Csütörtök este a budapesti Szlovák Intézetben mutatták be Deáky Zita és Marta Botiková Lányok, asszonyok Szlovákiában és Magyarországon (1955–1989) című kötetét, amelyből kiderül: a hasonló társadalmi körülmények párhuzamos sorsokat teremtettek.

2023. 09. 22. 17:30
Szlovák Intézet
Deáky Zita az ELTE Bölcsészettudományi Intézet nyugalmazott docense, valamint Marta Botiková a pozsonyi Comenius Egyetem korábbi tanszékvezetője közös kötetének a bemutatója a budapesti Szlovák Intézetbe: Lányok, asszonyok Szlovákiában és Magyarországon (1955–1989) Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deáky Zita, az ELTE Bölcsészettudományi Intézet nyugalmazott docense, valamint Marta Botiková, a pozsonyi Comenius Egyetem korábbi tanszékvezetője egyedülálló kötetet hozott létre, amely nem politikatörténeti alapon ismerteti a szocialista rendszert, hanem a hétköznapi nők szemszögéből. A kötet a szovjet érdekszférába került Magyarország és Csehszlovákia társadalomtörténeti oldaláról mutatja be a női életvilágokat.

Szlovák Intézet
A Lányok, asszonyok Szlovákiában és Magyarországon (1955–1989) könyvbemutatója a budapesti Szlovák Intézetben. Fotó: Bach Máté

 

A szlovák és a magyar néprajzkutatók évekig tartó páratlan közös munkájának és együttműködésének eredményeképpen jött létre a különleges, kétnyelvű kötet.

A könyv készítői nem tértek ki az olyan kérdések elől sem, mint például a szocialista rendszerben a válások és az abortuszok számának drámai megemelkedése, amely mind a két népet egyaránt sújtotta. Az okok között a szerzők megmutatják, hogy a szocialista modernizáció a hagyományos családmodellt átalakította, a korábbi értékrend jelentősen vesztett tekintélyéből. A kollektivizálással a paraszti társadalom felbomlott. A „föld a földdel” házasodik elképzelés értelmezhetetlenné vált. Az ország erőszakos iparosításával meggyengültek a rokoni és a lokális szálak is. A nők beterelése a munkaerőpiacra megváltoztatta a szerepüket és egyben fogyasztóvá is tette őket.

A Lányok, asszonyok Szlovákiában és Magyarországon (1955–1989) című kötet rávilágít arra, hogy a szovjet mintákat kényszerűen követő két országban számos hasonló folyamat bontakozott ki, igaz, sok minden időben elcsúszva jelent meg.

Deáky Zita a könyvbemutatón úgy fogalmazott: a társadalmi folyamatot kívánták érzékeltetni.

Marta Botiková kiemelte, hogy Magyarországon az 1950-es években sokkal nagyobb elnyomást szenvedtek el az emberek, ami aztán elvezetett az 1956-os forradalomhoz, s bár a felkelés elbukott, a hatalom tanult belőle. Az 1960-as évek végétől Magyarország a „legvidámabb” barakk lett. Ugyanakkor Csehszlovákiában az 1968-as eseményeket követően az állami intézmények fokozták az elnyomást, a társadalom megkeményedett.

Szlovák Intézet
Deáky Zita és a Marta Botiková könyvbemutatója a Szlovák Intézetben. Fotó: Bach Máté

Deáky Zita hangsúlyozta, hogy a határ két oldalán a hasonló kulturális, társadalmi szokások közvetítésében nagyon fontos szerepet vállaltak a Csehszlovákiában élő magyarok, illetve a magyarországi szlovák kisebbség. A kor rokonlátogatásai nagy jelentőséggel bírtak.

A magyar és a szlovák nők hasonló divatot követtek, hasonló újságok és kulturális termékek hatottak rájuk. A kozmetikai szerek, a különböző ruhaneműk, cipők fontos szerepet töltöttek be a két ország bevásárlóturizmusában és csempészetében is. Egyes termékek Magyarországon voltak olcsóbbak és jobb minőségűek, mások pedig a határ szlovák oldalán. 

Orkánkabátok, farmernadrágok és különböző kiegészítők, sportszerek cseréltek  gazdát az eltűrt feketekereskedelem útján.

Marta Botiková felidézte, hogy – a korábbi évtizedek állami erőszaktettei ellenére is – Magyarországon jókedv uralkodott. A 1970-es és 1980-as években a szlovákok előszeretettel jöttek nyaralni, vásárolni Budapestre, mert akkor hazánk szabadabb országnak tűnt, ahol nem érződött a szocialista rendszer elnyomása. Sok szlovák nézett meg hazánkban Csehszlovákiában be nem mutatott filmeket vagy éppen könyveket. Csehszlovákia felől nézve a „gulyáskommunizmus” időszakában Magyarország valóban tündökölt.

A magyar és szlovák kutatók közös munkája megmutatta, hogy számos területen hasonló nehézségekkel küzdöttek a szlovákok és a magyarok, ezek feldolgozása pedig segíthet megérteni a közelmúlt eseményeit és számos társadalmi dinamika mozgatórugóját. 

A kötet online formában is elérhető.


Borítókép: a Lányok, asszonyok Szlovákiában és Magyarországon (1955–1989) kötet bemutatója a Szlovák Intézetben (Fotó: Bach Máté)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.