Új szereplőkkel folytatódik a Valahol Európában

Azt mondják, a remekművek időtlenek, és az üzenetük téren és időn képes átsugározni. A Valahol Európában az egyik legcsodálatosabb magyar musical, amely Dés László zenéjével és fantasztikus gyerekszereplőkkel már 2016 óta töretlen sikerrel látható a Magyar Színház nagyszínpadán. A 2023/2024-es évadban a nagy klasszikust – a már megszeretett szereplők mellett – három fiatal tehetség főszereplésében állítja színpadra a teátrum.

Forrás: Pesti Magyar Színház2023. 09. 18. 14:45
A Valahol Európában próbája
A Valahol Európában próbájának egyik mozzanata (Fotó: Juhász Éva/Magyar Színház) Fotó: Juhasz Eva Forrás: Juhász Éva/Magyar Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2022/2023-as évadban öt új beállót köszönthetett a színház az ikonikus előadásban: Pásztor Ádám (Hosszú), Kusnyér Anna (Suhanc/Éva), Murvai Márton (Ficsúr), Harsányi Attila (Simon Péter) és Rancsó Dezső (Simon Péter). A már megszeretett színészek mellett a 2023/2024-es évadban újabb három fiatal tehetségnek ad lehetőséget a színház vezetősége, akikre nem kisebb feladat, mint a főszerep vár. Az új beállók premierjét 2023. szeptember 22–23-án tartja a teátrum.

Jenes Kitti színésznő
Jenes Kitti Suhanc, illetve Éva szerepét játssza. Fotó: Magyar Színház/Juhász Éva


Jenes Kitti – Suhanc/Éva

Kitti nevét nem kell bemutatni sem a musical műfajának kedvelői, sem a Magyar Színház közönsége számára, hiszen vendégművészként játszott már a színházban. A Kalandok évadának végén csatlakozott a Hevesi Sándor téri teátrumhoz, ahol rögtön több főszereppel kezdhetett el foglalkozni. Első premiere 2023. szeptember 22. 19 órakor lesz a Valahol Európában című előadás kapcsán. 
– A Valahol Európában egyike azon ikonikus, magyar musicaleknek, amit szerintem mindenkinek látnia kell. Komoly kihívást jelent számomra beállni az előadásba. Suhanc karakterében keveredik a sebzett leány, a harcos férfilélek és a majdani édesanya, amitől azt gondolom, igen összetett feladat megformálni őt. Ezzel együtt azt is elkezdtem érezni, nem esik nehezemre az azonosulás, megtalálom a kapaszkodókat. 

Szeretem azokat a szerepeket, ahol komoly mélységeket lehet megmutatni.

Egy szerepátvétel mindig nehezített pálya, ilyenkor ugyanis nem áll rendelkezésre az a hathetes próbafolyamat, amiben az ember apránként, nap mint nap dolgozni tud az érzésein, a partnerekkel való viszonyán, a kért rendezői instrukciók rögzítésén. Ilyenkor gyorsabbnak, praktikusabbnak kell lennünk, megtanuljuk a dalokat, szövegeket, majd a helyeket, de én személy szerint a munka javát önállóan, a próbatermen kívül végzem el, amikor otthon elkezdek foglalkozni a szereppel.
Az első összpróbákat így mindig kisebb feszültséggel várom, hisz olyankor találkozunk először a többi kollégával és a színpaddal, ugyanakkor ez a szakasz rettentően izgalmas is egyben. Nagyon készülök mentálisan és fizikailag is a 22-i első előadásomra – fejtette ki Jenes Kitti. 

 

Molnár Janka – Suhanc/Éva

Janka, a Magyar Színház 2022/2023-as évadzáró ünnepségén megkapta a Legígéretesebb Ensemble Főnix-díjat, amit a Társulat szavazott meg számára. A színház vezetősége is nagy bizalommal és támogatással állt mellette, Az ABC küldetés mellett főszerepet kapott a Valahol Európában és az Ezeregy éjszaka című előadásban is.
Elsősorban szeretném kiemelni, hogy mennyire hálás vagyok a színház vezetőségének, hogy egy ilyen komoly mondanivalójú darab főszerepét alakíthatom. Nagy feladat, hiszen előttem sok neves színésznő alakította már ezt a szerepet. 

Nagy vágyam volt, hogy egyszer eljátszhassam Suhancot, rengetegszer láttam ezt az előadást és mindig nagy hatással volt rám. Igyekszem mindent megtenni azért, hogy ez a darab továbbra is kimagasló hatást váltson ki a nézőkből.

A beállópróbák pár hete már elkezdődtek. Nagyon élvezem a közös munkát és várom, hogy közönség előtt is játszhassuk. A darab aktualitása miatt, ehhez a történethez mindenki tud kapcsolódni, mert nemcsak szerethető, hanem olyan témákkal is foglalkozik, amely mindünk számára taníthat mondta a fiatal művész. 

Gréczy Balázs – Hosszú

Balázs már több éve erősíti a Magyar Színház Ensemble csapatát, első főszerepét az előző évadban kapta meg; a Tüskevár című előadásban Bütyök szerepében látható. A Varázslat Évadában pedig újabb lehetőségekkel gazdagodott.
Nagy megtiszteltetés, hogy ebben a hatalmas színházban egy legendás musicalben szerepelhetek – nem is akármilyen szerepben. Hosszú szerepe minden szempontból erősen igénybe vesz. A legnagyobb feladat, amely valaha megadatott nekem eddigi rövid színházi pályafutásom alatt. Az sem „segítség”, hogy Radványi Géza klasszikus filmjében Gábor Miklós volt Hosszú, ami plusznyomást tesz rám, hogy legalább megközelítsem a megközelíthetetlent.

Kollégáim, az egész stáb fantasztikusak, ahogy segítik és vigyázzák beállásomat egy eléggé veszélyes és bonyolult előadásba. Mondhatni, ezzel a darabbal kelek és fekszem.

Nagyszerű lehetőség egy nagyon hálás szereppel, amellyel – ha jól csinálom – belophatom magam a közönség szívébe. Úgyhogy megteszek mindent a közös siker érdekében. A gyerekekkel nagyon jó összhangban vagyunk, kedveljük, és a munkában is jól megértjük egymást, a rakoncátlankodásban is osztozunk. Az előadás rendkívül sikeres, a téma pedig ma is aktuális.
Várom, hogy meglegyen az első előadás, de ennél is jobban várom a tizediket, huszadikat, amikor már megszoktam, hogy ide megyek, oda megyek a színpadon, és felszabadultan, magabiztosan adom át magam: a testem és a lelkem mesélte Gréczy Balázs.

Természetesen a beállópróbák során nagy támogatást és segítséget kapnak az új főszereplők a már több előadást lejátszó társaiktól. Pavletits Béla a 2016-os premier óta alakította Hosszú szerepét, a 2022/2023-as évadától az Egyenruhás szerepében látható majd. Pásztor Ádám és Kusnyér Anna már egy évada alakítja a szeretett párost. Nézzük, ők milyen tanácsokkal látják el társaikat:

 

Kusnyér Anna

Minden szerep egy utazás és minden karakternek megvannak az igazságai. Kívánom a lányoknak, hogy megtalálják a maguk igazságát Suhanc személyében és induljanak el vele egy olyan utazásra, amely egy életen át elkíséri majd őket, mint az egyik legcsodálatosabb női karakter a musicalirodalomban – fejtette ki a színész. 

Pavletits Béla

– Hosszú szerepe egy igen technikás és összetett feladat. Amit tanácsolni tudok, hogy a nagy dalt okosan és nagy figyelemmel építse fel, hogy tartalmi-érzelmi fejlődés legyen benne, miközben fizikailag is jól bírja a végét. Mivel ebben a darabban sok gyerekkel játszunk együtt, nemcsak a színpadon kell rájuk figyelni, de a színpadon kívül is vigyázni és irányítani kell őket. És vegyen fel térdvédőt…, aki látta már a Magyar Színházban a darabot, tudja, miért tanácsolom ezt – mondta el tanácsait Pavletits Béla. 

Pásztor Ádám

– Ha valakit igazán pofán vág ez a szerep az pont a Balázs. Minden szempontból egy szuper választás, hogy egy ennyire hozzáillő szerepben mutatkozhat meg. Én csak azt tudom tanácsolni neki, hogy érezze jól magát ebben a szerepben és próbálja megtalálni az azonosulási pontokat. A többit úgy is a színpadon fogja érezni jelentette ki a fiatal művész. 
 


Borítókép: A Valahol Európában próbájának egyik jelenete (Fotó: Magyar Színház/Juhász Éva)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.