A Kis fekete 2023-ban

A Budapest Design Week programsorozat részeként újra megrendezik a Kis fekete pályázat díjátadó gálaestjét holnap délután a Hagyományok Háza színháztermében. Ismét egy egyedi látvány- és hangzásvilágú divatbemutatón tekintheti meg a közönség a „kis feketéhez” illő, népi ihletésű öltözékkiegészítőket és modern öltözékeket.

2023. 10. 07. 8:00
fekete
Fotó: Dusa Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma idén a XIX. századi főúri divatban és lakáskultúrában használt motívumok, technikák, formák hatása a népi tárgyalkotásra. A hozzá tartozó inspirációs anyagot a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, a háziipari szövetkezetek elterjedésének idejéből válogatták a szervezők.

fekete
Divatszínház a kis fekete jegyében. Fotó: Dusán Gábor

 

A Kis fekete pályázat 

A beérkezett anyagokat öttagú szakmai zsűri bírálta el, amelynek tagjai: Aranyosi Zsuzsanna, a Budapesti Metropolitan Egyetem Divat és Textil Tanszékének oktatója, textilművész és egyetemi docens, Molnár Madarász Melinda ruhatervező, a Meyke divatmárka alapítója, Erdei T. Lilla etnográfus, csipkeszakértő, Stumpf Imre nőiruhaszabó mester és Szathmári Ibolya néprajzkutató-etnográfus. A szakmai zsűri tizenkét alkotót javasolt díjazásra, akik közül hárman kapak kiemelkedő díjat.

 

A díjátadást az Imágó Tánctársulat élőzenés showja követi, amely Nemes Szilvia koreográfus közreműködésével, 

a beérkezett munkákon és az inspiráció alapjául szolgáló anyagokon keresztül innovatív módon mutatja be a modern divat és a tradicionális szemlélet harmóniáját

Az ingyenes rendezvény fővédnöke Herczku Ágnes aranylemezes, többszörös Fonogram- és Emerton-díjas énekes.

 

A divattörténészek a kis fekete ruhát Coco Chanelhez kötik, aki az 1920-as években egy semleges, egyszerű, jól kombinálható és mindenki számára elérhető ruhadarabot álmodott meg. Újszerűségét a letisztult szabásvonal és az addig jobbára a gyász szimbólumaként használt fekete szín adta. A hollywoodi filmeknek is kedvelt szereplője lett a „kis fekete”, sőt az 1950-es években a femme fatale szimbólumaként tartották számon. Talán a leghíresebb kis fekete ruhát Givenchy tervezte, amelyet Audrey Hepburn viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.

Borítókép: A  „kis fekete” a színpadon (Fotó:Dusa Gábor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.