Átadták a Szabó Magda-díjat

Szabó T. Anna költő, író és Egri Kati színművész kapta a szerdán első alkalommal átadott Szabó Magda-díjat, amely a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas író, költő, műfordító munkássága és személye előtt tiszteleg.

Forrás: MTI2023. 10. 04. 22:00
SZABÓ T. Anna; EGRI Katalin; SZABÓ Magda
Szabó T. Anna költő és Egri Kati színművész kapta a Szabó Magda-díjat Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, idén először adták át a Szabó Magda-díjat. A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében tartott szerdai ünnepség után Juhász Anna irodalmár az MTI-nek elmondta, hogy az irodalmi elismerést Szabó Magda jogörököse, Tasi Géza alapította. Az érmet az idei évtől minden évben olyan művészeknek adják át, akik munkásságukkal sokat tettek Szabó Magda munkásságának életben tartásáért – hangsúlyozta Juhász Anna, aki hozzátette azt is,

hogy a hagyományteremtő szándékkal alapított elismerést minden évben egy író, valamint egy társművészeti ágban alkotó személy kapja. Elsőként Szabó T. Anna költő, író és Egri Kati színművész vehette át.

 

SZABÓ T. Anna; EGRI Katalin; A. SZABÓ Magda; JUHA Richárd; SZABÓ Magda
A Szabó Magda-díjat az írónő jogörököse alapította. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szabó Magda minden karakterében az emberi élet törékenységét mutatja be, melyhez a két díjazott különösen tud kapcsolódni – fejtette ki Juhász Anna, aki emlékeztetett, 

hogy Szabó T. Anna a verseiben erősen kötődik a debreceni születésű íróhoz, Egri Kati pedig nemcsak a legendás, 1978-as négyrészes filmsorozatban, az Abigélben, hanem élete második szakaszában, a Szabó Magda Régimódi történet című regényéből készített, Bereményi Gáza által rendezett filmadaptációban is tudott egy olyan szereplővel azonosulni, mely Szabó Magda életművének az egyik csúcsa.

A Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által készített érmeket Tasi Géza felesége, Raboczky Andrea adta át a díjazottaknak.

Borítókép: Egri Kati és Szabó T. Anna a Szabó Magda-díj átadóján (Fotó: MTI/Máthé Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.