Elkezdődött A világ eredete című film forgatása

A napokban kezdődött és három országban – Magyarországon, Németországban és Franciaországban – összesen 30 napon át tart Nagy Borbála A világ eredete című filmjének forgatása. A három nő történetét bemutató, három városban játszódó koprodukció főszereplői Török-Illyés Orsolya, Sipos Vera és Székely Rozália.

Forrás: NFI2023. 10. 31. 13:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ eredete három nőről szól három európai városban, egy-egy döntés küszöbén. A negyven körüli főszereplők különbözőképp próbálnak választ adni az anyaság kérdésére, így egy örökbefogadás, egy mesterséges megtermékenyítés és egy abortusz története a film. 

Elértem abba az életkorba, amikor elkerülhetetlen a gyerekvállalásról beszélni, bármi is legyen a válasz erre az ambivalens kérdésre. Ekkor döntöttem el, hogy megpróbálom egy filmben összegezni azokat a dilemmákat, amik ehhez a témához kapcsolódnak

– meséli Nagy Borbála rendező-forgatókönyvíró.

A világ eredete
Fotó: Mozinet/Sivák Zsófia

A film három főszerepét Török-Illyés Orsolya, Sipos Vera és Székely Rozália alakítja. Nagy Borbála szerint a szereplők 

a személyes drámájuk kellős közepén néha teljesen lehetetlen, már-már komikus szituációban találják magukat. A film humora olyan abszurd élethelyzetekből táplálkozik, amiket mindannyian ismerünk kicsit. A három zseniális színésznő nagy segítségemre van abban, hogy ez a finom, ironikus hangvétel megszülessen.

A világ eredete a Budapesti Debut Film Fórumon a legígéretesebb játékfilm díját nyerte, 2022-ben a franciaországi Full Circle Lab workshopon vett részt, valamint meghívták a Connecting Cottbus koprodukciós fórumra is. 

– Intenzív és sűrű volt az előkészítés időszaka, de szerencsére olyan stábtagok vesznek körül, akik mindvégig támogattak szakmai tudásukkal, és közben jól is éreztük magunkat – mondja Borbála.

A forgatás 2023. október 28. és december 3. között tart Magyarországon. A legtöbb jelenetet budapesti helyszíneken forgatják, de elmennek Martonvásárra, Tordasra és Dunabogdányba is, majd jövő márciusban Berlinbe és Párizsba. 

A világ eredete rendezője és forgatókönyvírója Nagy Borbála, operatőre Moritz Friese, producere Iványi Petra, co-producerei Julie Paratian (Franciaország), Margarita Amineva-Jester és Daria Wichmann (Németország), vágója Dunai László, látványtervezője Melicher Gréta, jelmeztervezője Bognár Hajnalka. 

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Lupa Pictures gyártásában, a Sister Productions, Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin és a Voices Films koprodukciójában valósul meg.

A világ eredete előreláthatólag 2025-ben kerül mozikba a Mozinet forgalmazásában.

A rendezőről

Nagy Borbála Budapesten tanult, az egyetem után újságíróként dolgozott. 2011-ben Németországba költözött, ahol a berlini Német Film- és Televízió Akadémiára (DFFB) járt, és részt vett a Talents Sarajevo (2017), a Berlinale Talents (2020) és a Cannes Cinéfondation Residence (2021–2022) programokban. A Minden rendben című rövidfilmje világszerte kapott meghívásokat fesztiválokra, ezt követő, Pannónia dicsérete című kisfilmje pedig több nemzetközi díjat nyert, többek között a Német Rövidfilmdíjat és a Magyar Filmkritikusok Díját.

Borítókép: Elkezdődött A világ eredete című film forgatása (Fotó: Mozinet/Sivák Zsófia)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.