Káel Csaba: Felértékelődött a koprodukciók és a nemzetközi forgalmazás jelentősége

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, Temple Réka, az Oscar-díjért zajló versenybe benevezett Kojot négy lelke című animációs film producere, valamint Zákonyi S. Tamás, A nemzet aranyai című dokumentumfilm rendező-producere a magyar filmiparról adott interjút az Indexnek.

Forrás: Index2023. 09. 22. 13:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Nemzeti Filmintézet, az NFI megalapítása, 2020. január elseje óta több mint hatvan nagyjátékfilm és 260 televíziós produktum készült, az animációs filmek gyártására vonatkozó stratégia pedig készülőben van – emelte ki Káel Csaba filmügyi kormánybiztos.

SZEMLE
Káel Csaba: Fontos stratégiai változás, hogy az NFI támogatja a koprodukciókat. Fotó: Origó/Ladóczki Balázs

Temple Réka az animációs filmekről szólva megjegyezte: a hazai kínálatban idén négy egész estés animációs film szerepel. Ezek: a Toldi; A Tomi, Polli és a ház szelleme című cseh–szlovák–magyar koprodukcióban készült mesefilm; a Műanyag égbolt; valamint a több filmfesztiválon sikert aratott és elismert Kojot négy lelke.

Zákonyi S. Tamás – akinek legutóbbi dokumentumfilmje, A nemzet aranyai nézőszámban lekörözte a játékfilmeket: túllépte a kilencvenezer főt – elmondta: a hagyományos filmek készítői bizonyos értelemben egyszerűbb helyzetben vannak, mint az animációs filmeken dolgozók, mert a nyugati bérmunkák miatt ugyanazokkal a kamerákkal dolgozhatnak, ugyanazt az apparátust használhatják, mint a hollywoodi szuperprodukciók.

Tehát a bérmunkák és a magyar kreativitás révén a világszínvonalú technika jelenik meg az itthoni projektekben is

– hangsúlyozta.

A producer tevékenységéről szólva pedig kiemelte: ma már nem azzal ér véget ez a munka, hogy elkészül a végleges vágás, hiszen tárgyalni kell a forgalmazóval, meg kell alkotni a szóban forgó film marketingstratégiáját, hiszen – mint arra Káel Csaba rámutatott – nem utolsó szempont, hogy a projekt majd hogyan jut el a közönséghez.

A filmügyi kormánybiztos fontos stratégiai változásnak nevezte, hogy az NFI támogatni kezdte a koprodukciós alkotásokat. Ez azért fontos, mert egy kizárólag hazai gyártásban készült filmnek főként a magyar piacon kell boldogulnia, a koprodukciós megoldás azonban lehetővé teszi, hogy az adott filmet a gyártásban részt vevő további partnerek piacain is értékesítsék.

A holló felemelkedése Kádár L. Gellért Hunyadi János szerepében
Kádár L. Gellért Hunyadi János szerepében. Forrás: The Orbital Strangers Project

A Hunyadi-sorozat kapcsán – amely információi szerint 2024 végére fog elkészülni – jelentős eredménynek nevezte, hogy a sorozat nemzetközi forgalmazását a Beta Film, Európa egyik legnagyobb forgalmazócége tartja kezében, amely olyan sorozatokat forgalmazott, mint a Borgiák, a Babylon Berlin, a Gomorra vagy a Sisi. – Rettenetesen hiszek benne, látom a rengeteg befektetett munkát, és úgy dramatizálják a történetet, hogy nemzetközileg is értelmezhető lesz – mondta a sorozatról és készítőiről.

A szintén szóba került Tündérkertről megjegyezte: a Hunyadi és ez a sorozat bizonyos szempontból egymásra épül. Hiszen a hazai stúdiók kapacitásfejlesztésével komoly céljuk van: – Hogy ne csak nemzetközi szerviz produkciók készüljenek, hanem legyen terep a magyarok produkcióknak is – mutatott rá.

A Petőfi-filmként emlegetett Most vagy soha című projektről elárulta: jelenleg az utómunkálatai folynak, a bemutató időpontja 2024. március 15. A mohácsi csata témájú pályázat ugyanakkor nem érkezett be a filmintézethez.

A Tündérkert című sorozat hivatalos előzetese

A teljes interjút itt olvashatják el.

 

Borítókép: Temple Réka, Káel Réka, Zákonyi S. Tamás (Forrás: NFI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.