Feleségek felesége: milyen volt Szendrey Júlia?

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma meghívására Pápára érkezett a Feleségek felesége című előadás. Az összeállítás vázát Petőfi Sándor feleségének naplórészletei és versei adták.

Forrás: veol.hu2023. 10. 20. 21:00
null
Forrás: pannoniareformata.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szendrey Júlia művelt volt, beszélt németül, sokat olvasott, a francia írónőn, George Sand-on nevelkedett. Felvilágosult nő volt, igazi szellemi társa Petőfinek. Ezt a Szendrey Júliát mutatták be a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma meghívására a pápai református ótemplomban. A Feleségek felesége című zenés pódiumműsort Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Csörsz Rumen István régizenész adta elő. A műsort Tallián Mariann szerkesztette.

Feleségek felesége a pápai reformárus ótemplomban
Feleségek felesége a pápai reformárus ótemplomban. Fotó: Pannoniareformata.hu

Az összeállítás vázát Szendrey Júlia naplórészletei és versei adták

Tallián Mariann előadásában („Bármerre nézek”, „Gondolatim, érzeményim”, „Élni vagy meghalni”), erre mintegy válaszoltak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában („Reszket a bokor, mert…”, „Szeptember végén”, „Minek nevezzelek?”). A színészek remekül kihasználták a pápai Ótemplom adottságait, komplex színházi térré varázsolva azt.

Ezt színesítette a zene, a közönség hallhatta Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalait, hiszen szépen zongorázott és énekelni is szeretett.

Petőfi énekelt verseit (többek között Arany János megzenésítésében) és néhány hangszeres dallamot Csörsz Rumen István adott elő, aki elmondta: a feljegyzések tanúsága szerint Petőfi nem volt muzikális, de természetesen szerelmét szívesen hallgatta énekelni, zenélni.

Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettese elmondta: a pódiumműsor volt az iskola Petőfi200 emlékév kapcsán szervezett programsorozatának zárórendezvénye. 

 

Borítókép: Az előadás jól kihasználta az ótemplom adottságait (Fotó: Pannoniareformata.hu)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.