Koncertszínház a reformkor első „celeb párjáról”

„Ez a produkció róluk szól” – válaszolták a formabontó szabadakarat>>>> című előadás közreműködői a mai sajtótájékoztatón arra a kérdésre, mivel invitálnák a fiatal generációt a reformkor költősztárja, Petőfi Sándor és kedvese, Szendrey Júlia életéről szóló darabra. Az idén tízéves TulipánTündér Produkció koncertszínháza ugyanis tudatosan kerüli a zenés színházi hagyományok kliséit, az alkotók a fiatalok zenei és vizuális világából inspirálódnak. A pop-up produkció bemutatójának az Erkel Színház ad otthont október 21-én és 22-én.

2023. 09. 07. 21:00
Szabadakarat c. előadás
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TulipánTündér Produkció missziója

Illés Gabriella, a TulipánTündér Produkció vezetője és a darab producere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy tíz évvel ezelőtt állították színpadra az elsősorban gyermekeket célzó Játékkészítő című előadást, de bízik abban, hogy viszontlátják őket majd a szabadakarat>>>> című előadáson.

Hiszen az új projekt célcsoportja a gimnazisták, a fiatal felnőttek. Mint fogalmazott, missziójuk, hogy közelebb hozzák a XIX. századi történéseket, szövegeket a mai korhoz. Az ötlet színpadi kivitelezésére pedig a Petőfi200 keretin belül kaptak lehetőséget a Nemzeti Kulturális Alaptól.

Szabadakarat c. előadás
A TulipánTündér Produkció koncertszínháza a mai fiatalokhoz szeretné közelebb hozni a reformkor híres szerelmespárját. Fotó: Bach Máté

 

Fókuszban a szerelem: Petőfi és Szendrey románca

A három idősíkon, különböző helyszíneken játszódó cselekmény (1849. júniusától 1850 nyaráig, 1839–1841-ig és 1848 júliusától 1849 júniusáig) arra keresi a választ, ki vagy kik felelősek azért, hogy a lánglelkű, de gyenge fizikumú költőt újra meg újra a csatatéren szeretne bizonyítani.

Amikor felmerült a produkció ötlete, azt mondtam, hogy rendben, de nem lesz benne március 15-e. A legnagyobb kihívás az, hogy valami olyat mutassunk meg Petőfiből, amihez van közünk, ami mai

– fogalmazott Almási-Tóth András, a szabadakarat>>>> rendezője, aki egyben a szövegkönyvet is jegyzi.

– Nem az ős-Petőfit mutatjuk be, nem azt, akit mindenki ismer – tette hozzá.

De mi is jelent a zenés színházi műfaj ma, 2023-ban? – tette fel a kérdést az alkotófolyamat elején Bella Máté, a darab zenei producere. – Ez egy olyan szcéna, amelynek óriási tradíciója van Európában. Kezdve az 1600-as évektől, Monteverdi operáitól, Mozart daljátékain, a magyar operett-tradíción (Kálmán és Lehár világhíres operettjein) keresztül egészen a Sondheim-musicalekig – magyarázta Bella Máté. 

– A darab zenei világa egyfajta „gen Z koktél”, amelyben a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása és az új hullámos magyar rap tökéletesen megfér egymás mellett – folytatta a zenei producer, aki együtt dolgozik Jancsó Gáborral, a Blahalouisana együttes tagjával és a Follow the Flow-ból jól ismert Furák Péterrel. 

Tehát a produkció a fiatal generáció zenei nyelvén és annak vizuális eszközeivel meséli el a reformkor „celeb párja”, Petőfi Sándor és Szendrey Júlia történetét. A dalszövegeket pedig Hujber Szabolcs jegyzi, míg dramaturgja Szokolai Brigitta.

 

Két Júlia, két Sándor

A darab egyik prózai főszereplője Staub Viktória, a prózai Petőfit pedig Tóth Mátyás alakítja. De két énekes főszereplővel is kiegészül a csapat: Júlia szerepében Schoblocher Barbarát, a Blahalouisana együttes énekesnőjét, Petőfi szerepében pedig Ember Márkot láthatja a nagyérdemű. Az új hullámos zenei vonalat AKC Misi (Vellinger Mihály) és Filo (Fuchs Benjamin) képviseli majd. A további szerepekben Mertz Tibort, Ruzsik Katát, Kiss Péter Balázst és Száraz Dénest is láthatjuk.

 

A Z generáció vizuális világa

Azt, hogy az előadás vizuális világa szintén közelítsen a fiatal generáció elvárásaihoz, s ne csak a megszokott sémákat gondolja újra, hanem valami forradalmit mutasson, az alkotók komolyan gondolják. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a szabadakarat>>>> plakátjának tervezéséhez nem mást, mint a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. De az Erkel Színházban debütáló előadás vizuális nyelve is közelít a fiatalokhoz. 

A szabadakarat>>>> koreográfusa Kulcsár Noémi, a Tellabor Társulat vezetője. A díszlet- és látványterveként Rajcsányi Balázs, a jelmezekért pedig Kiss Márk felel.

szabadakarat
A szabadakarat>>>> plakátja mesterséges intelligencia segítségével készült. Forrás: TulipánTündér Produkció

 

A TulipánTündér Produkcióról

A darabot a TulipánTündér Produkció viszi színpadra, producere Illés Gabriella. Nevükhöz kötődik egyebek között az Álomutazó színházi show, a Toxikóma című film, vagy éppen a TV2-n futó Hazatalálsz című napi sorozat és. A cég koprodukciós partnere a MySpace Produkció, társproducerei Lutter Imre és Korompai Gábor.

 

Borítókép: A szabadakarat>>>> című produkció énekes főszereplője a Blahalousiana frontembere (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.